Ενημέρωση με ένα κλικ

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Με βάση τα δεδομένα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Ως ασφαλές και αποτελασματικό χαρακτήρισε το εμβόλιο της Astrazeneca,η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην έναρξη της σημερινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω, είπε σημειώνοντας ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιαζομένων, μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Επεσήμανε το πρόβλημα για τα ηλικιωμένα άτομα. Χαρακτηριστικά είπε ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα”.

Επανέλαβε τη θέση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών ότι για τους 18-64 ετών το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι 12 εβδομάδες και όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα τόσο ψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται από τον εμβολιασμό.

Τόνισε ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο. “Είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτή τη φάση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα”.

“Βιώνουμε δύο επιδημίες: την επιδημία του covid 19 και η πανδημία της υπερβολικής πληροφόρησης ανέφερε στο κλείσιμο της η κ. Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η πρώτη θα αντιμετωπιστεί με το εμβόλιο”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ανάγκης τρίτης δόσης εμβολίου το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως για την ώρα όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως παρατηρούνται τα δεδομένα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση των αντισωμάτων, ενδεχομένως να προταθεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμων εμβολίων ή συνδυασμού τέτοιων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, αν αυτό χρειαστεί. Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πάντως πως όλα αυτά είναι ακόμη στο επίπεδο της θεωρητικής συζήτησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει