Ενημέρωση με ένα κλικ

Πελώνη: Να περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής

Προφανώς η κοινή γνώμη είναι κουρασμένη. Είναι κατανοητό. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή. Έχουμε δυο δύσκολους μήνες μπροστά μας. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, περιμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής για να ληφθούν αποφάσεις. Και στο παρελθόν έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε”, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και αναμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής, “Να σεβαστούμε και τη διαδικασία και την αγωνία της κοινωνίας και να περιμένουμε την εισήγηση και τις αποφάσεις”.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό επεσήμανε ότι “ρολάρει πολύ καλά η διαδικασία, βρισκόμαστε σε καλό σημείο”. Εξήγησε ότι διαχειριστικά είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, είναι διϋπουργικό είναι 1500 άνθρωποι που ασχολούνται από διαφορετικά υπουργεία, φορείς ακόμη και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και τα πράγματα θα είναι ευκολότερα όταν θα έρθουν περισσότερα εμβόλια και πιο εύκολα στη διαχείρισή τους.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όσα λέγονται για την αποτελεσματικότητά του έχει τεθεί το ζήτημα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και μόλις υπάρξει εισήγηση θα ανακοινωθούν οι ανάλογες αποφάσεις και ο αντίστοιχος σχεδιασμός. «Οι επιστήμονες βλέπουν στοιχεία και αξιολογούν. Δεν είναι μια απόφαση που θα λάβουμε εσείς κι εγώ», τόνισε.

Για το ότι δεν έχουν κάνει εμβόλια σε επαρκή βαθμό οι υγειονομικοί η κ. Πελώνη επεσήμανε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουν εμβολιαστεί περίπου το 70% των γιατρών και περίπου το 50% των νοσηλευτών. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, είναι όμως μια πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας, εξήγησε. “Υπήρξε μία δυσπιστία, κάτι που διαπιστώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όσο ξεδιπλώνονται τα εμβολιαστικά προγράμματα αυξάνεται η συμμετοχή”. Η διαδικασία επανέλαβε πως είναι ανοιχτή για τους υγειονομικούς και μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν το εμβόλιο κλείνοντας ραντεβού. «Δεν θα δράσουμε πάντως κατασταλτικά. Υπήρξε και τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθετήθηκε σε κάποιες χώρες τόνισε ότι πρώτος το έθεσε ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είναι πολύ θετικό που το υιοθέτησαν κάποιες χώρες», τόνισε και επανέλαβε πως δε μιλάμε για διαβατήριο αλλά για ένα πιστοποιητικό διευκόλυνσης το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες τουριστικές όπως η Ελλάδα γιατί θα απλοποιήσει τις διαδικασίες στα σύνορα.

Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ να μην ψηφιστεί ή να τροποποιηθεί, υπογράμμισε πως “το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι απαίτηση της κοινωνίας και θα ψηφιστεί”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει