Ενημέρωση με ένα κλικ

Γονικές άδειες: Τι αλλάζει με την άδεια πατρότητας

Αλλαγές που αφορούν την άδεια πατρότητας έρχονται στο νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η άδεια τοκετού στον πατέρα, πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια, προστασία απολύσεων δύο μήνες για κάθε παιδί και ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Πιο αναλυτικά:

-Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες.

Η άδεια αυτή θα κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 θα πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που πρόκειται για εργαζόμενο με μερική απασχόληση, η άδεια θα χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

– Πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

– Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

– Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.

– Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).

– Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες.

– Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

– Διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει