Ενημέρωση με ένα κλικ

Χρυσοχοΐδης για αστυνομία στα ΑΕΙ: Η Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια

Υπεραμύνθηκε της διάταξης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που εισάγει το θεσμό της αστυνομίας στο χώρο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο προκαλεί ντροπή σε όλη τη κοινωνία. “Κανένας δεν θέλει θεωρητικά την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δουλειά μας τα πανεπιστήμια αλλά το οργανωμένο έγκλημα και η παραβατικότητα. Ξέρετε όμως δεν είναι δουλειά μας να ελέγχουμε πολίτες για covid19 αλλά δυστυχώς το κάνουμε! Η αστυνομία είναι μέτρο ύστατης καταφυγής όταν αποδεδειγμένα το σύστημα δεν δουλεύει. Αναγκαστική πράξη όχι ιδεολογική επιλογή! Δεν χρειάζονται λόγια και υπογραφές, για να συμφωνήσουμε σε αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσει ως θέμα αρχής η αστυνομία στα πανεπιστήμια”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έριξε μάλιστα και ευθύνες στους πρυτάνεις για την ανομία στα πανεπιστήμια λέγοντας πως είναι εθισμένοι στην απειλή της κακοποίησης την οποία και θεωρούν αναγκαίο κακό. “Η πιο θλιβερή απόδειξη των παραπάνω, στη πρόσφατη βαρβαρότητα της ΑΣΟEΕ, είναι ότι το μάθαμε από ανάρτηση των ίδιων των εγκληματιών και όχι από καταγγελία των πρυτανικών αρχών. Η εικόνα ΑΣΟEΕ συγκλόνισε. Το ως εδώ είναι κοινή και ομόθυμη κατακραυγή! Είναι ντροπή για την πολιτεία”, δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως “εδώ που φτάσαμε, η φύλαξη των χώρων είναι πια δουλειά της αστυνομίας. Της ύστατης καταφυγής ως πολιτικής επιλογή. Μακάρι Μακάρι σε μερικά χρόνια η αστυνομία να μη χρειάζεται”.

Ο υπουργός μάλιστα, έριξεκαι ευθύνες στους πρυτάνεις για την ανομία στα πανεπιστήμια λέγοντας πως είναι εθισμένοι στην απειλή της κακοποίησης την οποία και θεωρούν αναγκαίο κακό. “Να το πούμε αλλιώς. Η συνήθειά τους (σ.σ. πρυτάνεων) να διευθύνουν, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό. Ίσως η πιο θλιβερή και κραυγαλέα απόδειξη των παραπάνω είναι ότι την πρόσφατη βαρβαρότητα της ΑΣΟΕΕ τη μάθαμε από ανάρτηση των εγκληματιών. Όχι από καταγγελία ή κινητοποίηση των πρυτανικών αρχών. Η εικόνα της ΑΣΟΕΕ συγκλόνισε και αφύπνισε. Το «ως εδώ» συνοψίζει πιστεύω την κοινή και ομόθυμη κατακραυγή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ακόμα πως η Πολιτεία είναι υπεύθυνη και δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. «Μόνο έτσι κατανοεί κανείς το παράδοξο της κοινής γνώμης. Ο κόσμος ξέρει ζει και αντιλαμβάνεται. Οι πολλές φωνές, φόβοι και αναφορές για δημοκρατίας εποχές δεν οδήγησαν πουθενά», συμπλήρωσε.

“Το δίλημμα δεν είναι δημοκρατία ή αστυνομικό κράτος στα πανεπιστήμια αλλά αν θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ή θα έχουμε το θάρρος να λύσουμε το πρόβλημα. Γιατί αντέχει άλλο και η δημοκρατική μας συνείδηση τον αυταρχισμό. Κάτω από το χαλί δεν κρύβεται το πρόβλημα”, κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει