Ενημέρωση με ένα κλικ

Συνάντηση Ακάρ με τη Γερμανίδα ομόλογό του

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η Ελλάδα

Σήμερα, Τρίτη, στις 12 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν στο Βερολίνο οι συνομιλίες της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ με τον τούρκο ομόλογο της Χουλουσί Ακάρ.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την Deutche Welle, τα άλλα θέματα θα αφορούν κυρίως ζητήματα του ΝΑΤΟ αλλά και της Μαύρης Θάλασσας δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα των νοτιοανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ακάρ, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον Έλληνα συνάδελφο της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον ομόλογό της στην Κύπρο, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Επανειλημμένα στο παρελθόν η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε επισημάνει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με δύο ομολόγους της και ότι συχνά επικοινωνεί μαζί τους.

Από την ατζέντα λείπουν τα υποβρύχια, αφού Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης την είχαν ενημερώσει για τη στάση των κυβερνήσεών τους σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή όσο και για επιμέρους πλευρές των σχέσεων των χωρών τους με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε θέμα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της “Κλάσης 214” της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προς την Τουρκία.

Η επίσημη στάση του Βερολίνου είναι ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 με την Άγκυρα.

Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι στη συνάντηση ο κ. Ακάρ θα αναφερθεί στο θέμα του ελέγχου τουρκικού φορτηγού πλοίου στη Μεσόγειο από γερμανικό πολεμικό σκάφος στο πλαίσιο της αποστολής “Ειρήνη” της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, τονίζει χαρακτηριστικά η κρατική τηλεόραση της Γερμανίας.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό παράγοντα σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ενδεικτική για αυτή τη θεώρηση είναι η δήλωση της κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ το Σαββατοκύριακο, βάσει της οποίας η Τουρκία είναι “σημαντικός και σεβαστός εταίρος στο ΝΑΤΟ”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More