Ενημέρωση με ένα κλικ

Στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων

Τι ισχύει για τις "κόκκινες" περιοχές

Στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, μετά από απουσία σχεδόν τριών μηνών.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις “κόκκινες” περιοχές, όπου τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλε-εκπαίδευση και όχι δια ζώσης.

Τα μέτρα

Η Δευτεροβάθμια ανοίγει, φυσικά με μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού. Αυτά είναι:

-υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

-χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων.

Τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

  • Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.

-Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Οι επιφυλάξεις της ΟΛΜΕ

Από την άλλη, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει εκφράσει πολλάκις τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, τονίζοντας δε ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και “να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας.

Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει