Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιχειρήσεις: Τριπλή ανάσα ρευστότητας με… ευρωπαϊκή σφραγίδα

Περιθώριο για μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις μέσω των γνωστών μέτρων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, κάλυψη μισθών, εισφορών, ενοικίων), αλλά και των νέων εργαλείων που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, όπως η κάλυψη παγίων δαπανών και η επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε νέα αναθεώρηση (την 5η κατά σειρά) του προσωρινού κανονισμού κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., παρατείνοντας για άλλους έξι μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου, διπλασιάζοντας τα ανώτατα όρια ενισχύσεων για κάθε δράση και δίνοντας τη δυνατότητα σε ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις των κρατών-μελών ως επιστρεπτέες να γίνουν επιδοτήσεις.

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις-λήπτες των ενισχύσεων δεν θα χρειαστεί να τις επιστρέψουν έστω και με ευνοϊκούς όρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα όρια για κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα αυξάνονται από τις 100.000 ευρώ στις 227.000 ευρώ, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλιεία στα 270.000 ευρώ από 120.000 ευρώ και σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις από τα 800.000 ευρώ στο 1,8 εκατ. ευρώ.

Όλα τα ποσά αυτά συνδυάζονται με το κανόνα για τη συσσώρευση ενισχύσεων (τον γνωστό κανόνα de minimis) που θέλει η συγκέντρωση ενισχύσεων από διαφορετικές κρατικές παρεμβάσεις να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σε τρία συνεχόμενα οικονομικά έτη.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει