Ενημέρωση με ένα κλικ

Έρχονται αλλαγές για e-αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ

Την ώρα που το κύμα της πανδημίας πλήττει τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν φέτος στα νοικοκυριά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέτρο των e-αποδείξεων καθώς πολλοί φορολογούμενοι λόγω των δυο lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις e-αποδείξεις και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξετάζεται:

–Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

–Να μην «μετρήσουν» οι μήνες του lockdown και να ληφθούν υπόψη οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες.

–Να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία έτσι ώστε τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες να μην κληθούν φέτος  να πληρώσουν έξτρα φόρο.

–Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Για τις τελικές αποφάσεις δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη ανακοινώσεων καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να λάβουν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια του 2020.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν από το οικονομικό επιτελείο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ώστε έγκαιρα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές πριν την έκδοση των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει