Ενημέρωση με ένα κλικ

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Παρών και ο εκπρόσωπος Ερντογάν

Ξεκίνησε σήμερα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν λίγο αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ, και όχι στο ξενοδοχείο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράζεται το ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις σημερινές διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής από το ξενοδοχείο Swisshotel στο γραφείο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις αποτελεί κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας, στην οποία η Άγκυρα θέλει να δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία να θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Διερευνητικές επαφές: Η ξεκάθαρη στάση της Αθήνας
Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.

Έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο όπου επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», στις 11 Ιανουαρίου η τουρκική πλευρά, ως οικοδέσποινα, πρότεινε την 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους, κάτι που αποδέχθηκε η Ελλάδα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει