Ενημέρωση με ένα κλικ

“Πέφτουν” οι υπογραφές για τα 18 Rafale

Στην Αθήνα η Παρλί

Σήμερα Δευτέρα “πέφτουν” οι υπογραφές της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale, μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Για το λόγο αυτό στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η υπογραφή της ύψους 2,32 δισ. σύμβασης για την αγορά των 18 Rafale εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας και διεύρυνσης του ρόλου της ως στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO. Στόχος του δόγματος αυτού είναι η ενίσχυση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μέσα από διμερείς συμμαχίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της Ελλάδας τόσο αυτόνομα, όσο και απέναντι στην Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη προαναγγελθεί η αποστολή ελληνικής υποστηρικτικής δύναμης στο Μάλι της Αφρικής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας. Εκεί, οι ελληνικές δυνάμεις αναμένεται να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των ολλανδικών δυνάμεων. Η περιοχή θεωρείται πολύ υψηλού κινδύνου. Η Γαλλία έχει καταγράψει εκεί τη μεγαλύτερη μαζική απώλεια στρατιωτών της, μετά από πρώτη ελικοπτέρου, αφού δέχθηκε επίθεση. Φόρο αίματος έχει πληρώσει στο Μάλι και η Γερμανία.

Τα Rafale

Η κ. Παρλί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψουν τη σύμβαση για τα Rafale, γεγονός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών και στη Γαλλία, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Εν συνεχεία, το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα Rafale της γαλλικής αεροπορίας. Τα γαλλικά Rafale θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.

Το Μάλι

Τα Rafale δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης τη Δευτέρα. Επί τάπητος θα τεθεί η συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση “Τακουμπά” στο Μάλι της Αφρικής.

Βάσει της συμφωνίας που έχει διαμορφωθεί, οι ελληνικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο στρατιωτικών συμβούλων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων. Η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο.

Στο Μάλι έχουν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις από Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία και άλλες χώρες. Αυτές οι δυνάμεις έχουν πιο ενεργό ρόλο στο Μάλι, συμβάλλοντας στην απώθηση επιθέσεων και καταδίωξη θυλάκων φονταμενταλιστών και ανταρτών.

Οι φρεγάτες

Η κ. Παρλί αναμένεται να παρουσιάσει στον Έλληνα ομόλογό της την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Βάσει των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κα Παρλί αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση, για πλοίο πολλαπλών καθηκόντων. Αν και η διαμόρφωση αυτή δεν ικανοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό που επιδίωκε φρεγάτα αεράμυνας περιοχής, οι Γάλλοι θα “χρυσώσουν το χάπι” προσφέροντας πλοία ενδιάμεσης λύσης, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει προγράμματα αναβάθμισης φρεγατών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει