Ενημέρωση με ένα κλικ

Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα του κορονοϊού

Στη δράση της κολιχικίνης, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μειώνει την θνητότητα σε όσους έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, στάθηκε ιδιαίτερα σε σημερινές του δηλώσεις, ο διευθυντής της Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποια ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή, Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της” τόνισε αρχικά στον ΣΚΑΙ ο κ. Γαργαλιάνος και πρόσθεσε ότι “σχεδιάστηκα ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά, αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα”.

Συμπλήρωσε δε, ότι “στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τυφλά τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακα που ανακοινώθηκε μόλις χθες κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας. Για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς” σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η “μελέτη έδειξε πως η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25%”.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι “η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια, αλλά οπωσδήποτε πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ υπάρχουν αντενδείξεις για ανθρώπους που δεν μπορούν να την πάρουν. Μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής”.

Τέλος σχετικά με τα εμβόλια, υπογράμμισε πως “η διαδικασία παραγωγής των εμβολίων δεν είναι εύκολη, αν χρειαστεί αλλαγή του εμβολίου υπό το φως νέων μεταλλαγμένων στελεχών, οι εταιρείες είναι έτοιμες να το παράγουν, αλλά πιστεύω πως δεν χρειάζεται”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More