Ενημέρωση με ένα κλικ

ΥΠΟΙΚ: Πώς θα ξεκλειδώσει η οικονομία στην μετά Covid εποχή

Σε δύο άξονες κινείται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών κινείται σε δύο άξονες για την οικονομία μετά την covid.

Ο ένας είναι να παραμείνουν όρθιοι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και ο δεύτερος να στηριχθεί η οικονομία στην μετά Covid εποχή.

Το τελευταίο μάλιστα είναι το πλέον δύσκολο, αφού τα εργαλεία θα είναι πιο περιορισμένα και οι ανάγκες της οικονομία λιγότερο ανιχνεύσιμες.

Μέχρι σήμερα έχει ακολουθεί ένα μοντέλο που εν πολλοίς κρίνεται επιτυχημένο, αφού έχει αποδώσει καρπούς και κυρίως έχει λειτουργήσει ανασταλτικά απέναντι στην έξαρση λουκέτων και ανεργίας.

Και τους επόμενους μήνες έως τον Απρίλιο τουλάχιστον θα ακολουθηθεί, λίγο έως πολύ, το ίδιο μοτίβο με κάποιες λοιπές παρεμβάσεις εκεί που θα κριθεί απαραίτητο.

Από τον Μάιο και μετά – τότε εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα – όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και αυτό διότι η κάθε επιχείρηση θα έχει τα δικά της προβλήματα και θα είναι δύσκολο να ενταχθούν σε μία γενικότερη φιλοσοφία.

Μάλιστα υπάρχει μία απάντηση σε όλους εκείνους που θεωρούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως το φάρμακο για την θεραπεία των πληγών που θα αφήσει η πανδημία. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολό της, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς αιχμής (πράσινη οικονομία, νέες και καινοτόμες τεχνολογίες κ.λπ.).

Κατά συνέπεια δεν θα στηρίξουν απαραίτητα επιχειρήσεις που θα έχουν πληγεί από την κρίση.

Προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει μαζικά λουκέτα και έξαρση της ανεργίας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τα εργαλεία που έχει στα χέρια της.

Ρύθμιση οφειλών

Το πρώτο είναι η ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο της πανδημίας. Το μόνο που αφήνουν με σαφήνεια να εννοηθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι θα έρθει μία γενναία απόφαση, που ουσιαστικά θα αναφέρεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους.

Η ρύθμιση θα κινηθεί στα πρότυπα αυτής που ήδη ισχύει για 120 δόσεις.

Επιχορήγηση δαπανών

Σχεδιάζεται η επιχορήγηση συγκεκριμένων δαπανών. Όπως μάλιστα δήλωσε χθες σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης «το βασικό εργαλείο που ήδη έχει συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο βρίσκεται, άλλωστε, στις κατευθύνσεις της είναι η άμεση επιδότηση επιλέξιμων δαπανών για κάθε κλάδο με ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση. Το νέο πακέτο μέτρων δεν θα καλύπτει απώλειες, αλλά θα πριμοδοτεί δαπάνες ανά κλάδο και επιχείρηση ώστε οι επιχειρήσεις να ανοίξουν και να στηριχθούν στη λειτουργία τους μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε».

Μείωση φόρων

Ένα ακόμη εργαλείο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά θα είναι η μείωση των φόρων. Όμως αυτό θα πρέπει να έρθει σε δόσεις και ως αντιστάθμισμα ανάπτυξης, δηλαδή όσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο ταχύτερη θα είναι η μείωση των φόρων.

Ήδη για εφέτος έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης και μειώθηκαν κατά 3 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά με άγνωστο χρόνο εφαρμογής, είναι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και βέβαια οριστική κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει