Ενημέρωση με ένα κλικ

ΜΕΘ: Όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου

Οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο όριο της πληρότητάς τους, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τη νόσο, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με χαμηλότερη πληρότητα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντον Μπραβάτα του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 8.516 ασθενείς με Covid-19 και μέση ηλικία 68 ετών, που εισήχθησαν σε 88 αμερικανικά νοσοκομεία το 2020, εκ των οποίων οι 1.410 (ποσοστό 17%) τελικά πέθαναν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ που λειτουργούσαν με πληρότητα μεταξύ 75% και 100% των κλινών τους είχαν -κατά μέσο όρο- σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου (αυξημένο κατά 94%) σε σχέση με όσους νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ με πληρότητα κάτω του 25%. Για τις ΜΕΘ με πληρότητα 50% έως 75% η αύξηση του κινδύνου θανάτου ήταν 19%.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αύξηση του κινδύνου πιθανώς οφείλεται στους περιορισμούς των ΜΕΘ στις ΗΠΑ σε προσωπικό και εξοπλισμό λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης κλινών εν μέσω πανδημικής έξαρσης, καθώς και εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης πολλών ασθενών με Covid-19. Από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τη μελέτη, έως το 30% των ασθενών με Covid-19 (σχεδόν ο ένας στους τρεις) που εισάγονται στο νοσοκομείο χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και πολλοί από αυτούς διασωλήνωση.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης ορισμένων ασθενών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει