Ενημέρωση με ένα κλικ

Τζο Μπάιντεν: Έγινε επίσημα ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επίσημα ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στην τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο, κάτω από δρακόντια μέτρα.

Ο Μπάιντεν ορκίστηκε από τον αρχηγό του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς και η σύζυγός του, Δρ Τζιλ Μπάιντεν, κράτησε τη Βίβλο καθώς ορκίστηκε.
Η Βίβλος ανήκει στην οικογένεια του Μπάιντεν από το 1893 και χρησιμοποιήθηκε κατά την τελετή της ορκωμοσίας του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, υπό την προεδρία Ομπάμα.

Στην πρώτη του ομιλία ως “Είναι η μέρα της Αμερικής και της Δημοκρατίας. Η Αμερικής πάντα δοκιμάζεται. Η δημοκρατία είναι αυτή που κυριάρχησε. Είναι πολύτιμη και ευάλωτη. Η βούληση του λαού εισακούστηκε.

Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι εδώ. Είμαστε εδώ ως ένα έθνος. Θα κάνουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές και ευχαριστώ όλους όσοι είναι εδώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Γνωρίζω την ισχύ του έθνους μας.

Είμαστε ένα μεγάλο έθνος. Να γίνει η Αμερική το ενός που όλοι γνωρίζουμε. Έχουμε πολλά να αλλάξουμε. Να ξανακάνουμε την Αμερική μια ηγετική δύναμη. Θα γίνουμε η δύναμη του Καλού στον κόσμο και να μην βλέπουμε ο ένας τον άλλον εχθρικά. Να αντιμετωπίσουμε τη κρίση με ενότητα. Ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Στόχος μου είναι να ενώσουμε το λαό μας.

Σας το ζητώ από όλους. Να αντιμετωπίσουμε μαζί τους εχθρούς. Την ανομία, τις ασθένειες, το μίσος. Μπορούμε να αλλάξουμε μαζί αυτή τη χώρα. Να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Η ενότητα είναι η λύση. Έτσι μόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα.

Μαζί θα ξεπεράσουμε το ρατσισμό και το μίσος. Σήμερα έχουμε την πρώην γυναίκα Αντιπρόεδρο – τα πράγματα αλλάζουν. Η διαφωνία δεν μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ένωσης. Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών”.

Πριν τον Τζο Μπάιντεν, ορκίστηκε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.

Live

Λίγο πριν την τέλεση της ορκωμοσίας, η Lady Gaga έψαλλε τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Παρόντες ήταν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα, ο Μπιλ Κλίντον με τη Χίλαρι και ο Μπαράκ Ομπάμα με τη Μισέλ.

Η σημερινή ορκωμοσία δεν έμοιαζε πολύ με τις ορκωμοσίες άλλων προέδρων των ΗΠΑ, καθώς δεν έγινε παράδοση-παραλαβή από τον Τραμπ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέλεξε να μην παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του και να φύγει από την Ουάσιγκτον ως πρόεδρος.

Γι’ αυτό και στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα πέταξε με το Air Force One για τη Φλόριντα, το Μαρ α Λάγκο, στο οποίο προς το παρόν μετακομίζει. Είναι το Air Force One που αρνήθηκε να παραχωρήσει χθες στον Τζο Μπάιντεν για να έρθει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος αφίχθη με ιδιωτικό τζετ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει