Ενημέρωση με ένα κλικ

Ασφαλιστικό: Η κρυφή απειλή για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Η κρυφή απειλή που σχετίζεται με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια είναι η γήρανση του πληθυσμού μαζί με την υπογεννητικότητα και την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι το 77,2% των συνταξιούχων (1.915.866 ) είναι άνω των 65 ετών και μόνο το 5,5% (138.013) είναι κάτω των 55 ετών (χήρες –ορφανά).

Τονίζεται ότι μετά το 2022 (και υπό προϋποθέσεις) δεν θα μπορεί να εξέρχεται στη σύνταξη κάποιος ασφαλισμένος πριν από τα 67 του ή 62 καθώς καταργούνται οι σημερινές διατάξεις. Γι’ αυτό και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις 200.000.

Ο λογαριασμός της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας την περίοδο 2017-2065 σε συνάρτηση με την υπογεννητικότητα και την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πιθανή η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη έως το 2060 εφόσον τόσο στη χώρα μας όσο και στο σύνολο της ΕΕ συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές που με στόχο την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και της γήρανσης του πληθυσμού καταλήγουν στην εύκολη λύση της παράτασης του εργασιακού βίου.

Η υπέρμετρη επιβάρυνση των 50 δισ. ευρώ στην αναλογιστική υποχρέωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προκύπτει μόνο εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής την επόμενη 50ετία και μεταφράζεται σε περίπου συνταξιοδοτικών δαπανών ανά δεκαετία σε σταθερές τιμές.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει