Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίδομα 534 ευρώ και αναστολές: Οι 3 επιλογές μετά το άνοιγμα για το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα της αγοράς για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα φέρνει αλλαγές σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και επίδομα των 534 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής η πλατφόρμα για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου έχει ήδη ανοίξει και οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπόριου, στην κατηγορία των επιχειρήσεων που  βρίσκονται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας βρίσκονται οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Σε αυτούς τους κλάδους  το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Σχετικά με τα καταστήματα του λιανεμπορίου, θα πρέπει οι εργοδότες να  υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις.

Η μια θα αφορά το διάστημα 1 έως 17 Ιανουαρίου και θα αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή.

Η δεύτερη, όμως, θα αφορά δηλώσεις αναστολής πληττόμενου κλάδου βάσει ΚΑΔ.

Συγκεντρωτικά για  τις  επιχειρήσεις που ανοίγουν υπάρχουν τρεις επιλογές σχετικά με το σύστημα αναστολών συμβάσεων εργασίας:

1) Ανάκληση όλων των αναστολών εργαζομένων με συνακόλουθη την επιστροφή όλων των εργαζομένων στα πόστα εργασίας τους. Για την περίπτωση του λιανεμπορίου, ισχύει το παραπάνω παράδειγμα. Οι εργαζόμενοι, σε αυτή τη συνθήκη, θα πληρωθούν για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή με το επίδομα των 17,8 ευρώ ανά ημέρα και για όσες ημέρες εργαστούν με ό,τι ορίζει η σύμβασή τους με τον εργοδότη τους.
2) Ανάκληση αναστολών για ένα ποσοστό εργαζομένων και διατήρηση αναστολών για το υπόλοιπο προσωπικό. Ομοίως, σε αυτή την περίπτωση όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν για όλο τον μήνα σε αναστολή θα λάβουν πλήρες το επίδομα των 534 ευρώ. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με την αναλογία του επιδόματος (17,8 ευρώ) για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή και για το υπόλοιπο διάστημα με τον μισθό του εργοδότη τους.
3) Διατήρηση του 100% του προσωπικού σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα κάνουν δυο δηλώσεις. Η πρώτη για την περίοδο κατά την οποία ήταν κλειστές με κρατική εντολή και μια δεύτερη για το διάστημα που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες. Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, ενώ ο εργοδότης δεν θα καταβάλλει τμήμα μισθού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει