Ενημέρωση με ένα κλικ

Xαλαρώνει το lockdown – Τι ανοίγει σταδιακά

Προς χαλάρωση οδεύει το lockdown, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει ως αύριο για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της σταδιακής χαλάρωσης.

Πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δίνουν το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι στην κορυφή της ατζέντας φαίνεται πως βρίσκονται – λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα – δραστηριότητες όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, το κυνήγι και το ψάρεμα.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι οι αποφάσεις θα συνδυαστούν με άρση του περιορισμού μετακινήσεων από νομό σε νομό μόνο για όσους έχουν π.χ. αποδεικτικό κράτησης και όχι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στα χιονοδρομικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν καφέ και εστιατόρια, αλλά μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου κι εφόσον ασφαλώς το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Το μήνυμα, άλλωστε, από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: η αναζωπύρωση του ιού φέρνει νέα απαγορευτικά, τα οποία δεν θέλει κανείς και δεν αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο και τις εικόνες συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης παραδέχτηκε πως “υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα.

Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες». Ο ίδιος, μάλιστα, περιέγραψε πως «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις”.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαθανάσης συνέστησε να μη χτίζονται προσδοκίες, παραπέμποντας στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, οπότε θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, “όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους”.

Το σχέδιο

Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες η κυβερνητική εισήγηση που θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης, θα περιλαμβάνει:

· την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων

· των πρακτορείων ΟΠΑΠ

· το ψάρεμα και

· το κυνήγι

αλλά και μια χρονική εκτίμηση αναφορικά με:

· την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις εκτός νομού,

· την επιστροφή Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και

· την επαναλειτουργία της εστίασης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει