Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπ. Μετανάστευσης: Βελτίωση σε όλους τους τομείς στο μεταναστευτικό

Αναλυτικά στοιχεία για το 2020 δημοσίευσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ενημερωτικό του δελτίο, εκτιμώντας, πως «συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς». Μείωση αφίξεων και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας, σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου, αύξηση επιστροφών, απελάσεων και μετεγκαταστάσεων και επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, καταγράφονται από το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο δελτίο ο υπουργός Νότης Μηταράκης, κατά 80% μειώθηκαν οι αφίξεις, κατά οι 28.000 οι διαμένοντες σε όλη τη χώρα (μείωση 30%), 57 δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έκλεισαν, ενώ τρεις άνοιξαν. Πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο σε όλες τις δομές ανέρχονται σε 64.756.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 34.000 διαμένοντες στην αρχή του έτους, σήμερα παραμένουν 15.000, δηλαδή μείωση 60%. Επίσης, μειώθηκαν κατά 43% οι εκκρεμότητες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και επιταχύνθηκε κατά 65% η έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου, ενώ αποχώρησαν από την Ελλάδα 11.304 άτομα μέσω επιστροφών, απελάσεων και μετεγκαταστάσεων.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ως «κρίσιμο σταθμό την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και ελέγξαμε την πανδημία». Τέλος, υπογραμμίζει την κατάργηση της «διάταξης – ντροπή» για την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα και τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από τις δομές των νησιών σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει