Ενημέρωση με ένα κλικ

Σύσταση κλαδικού σωματείου στην πανεπιστημιακή έρευνα

Στη σύσταση κλαδικού Σωματείου προχωρούν εργαζόμενοι στην πανεπιστημιακή έρευνα με στόχο να αναδείξουν εργασιακά προβλήματα και ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια συνέλευσης που έγινε το Σάββατο (16/1) μέσω zoom, και όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα που προέρχονται από το χώρο της έρευνας, συζητήθηκαν οι λόγοι της σύστασης του σωματείου και η ανάγκη προώθησής του πανελλαδικά.

Ο κλάδος των ερευνητών, σήμερα, αν και απασχολεί χιλιάδες αφανείς -στη πλειοψηφία άμισθους ή συμβασιούχους- εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα σε κάθε γωνιά της χώρας, παραμένει ένας κλάδος- «φάντασμα».

Έτσι, τίθενται ερωτήματα: Η έρευνα είναι εργασία ή αποκλειστικά μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Κάτω από ποιες συνθήκες διενεργείται μία ερευνητική διαδικασία και πώς ορίζουμε τόσο την ίδια όσο και τους ανθρώπους που μετέχουν σε αυτή;

Οι διεθνείς αξιολογήσεις των Πανεπιστημίων έχουν ως κύριο κριτήριο την ποιότητα και τη ποσότητα των ερευνητικών δημοσιεύσεων, θέτοντας στο επίκεντρο τη παραγωγή ενός αόρατου προϊόντος, της γνώσης.

Η υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων, η υποτίμηση του κλάδου με ελαστικές μορφές εργασίας, ανομοιομορφία των εργασιακών σχέσεων άλλοτε με μπλοκάκι, δήθεν μηνιαίες ή εξάμηνες συμβάσεις που διαρκούν στη πραγματικότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η παγίωση της απλήρωτης ή κακοπληρωμένης ανασφάλιστης εργασίας, αποτελούν όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν δυσμενείς εργασιακές συνθήκες και ήταν κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνέλευση.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει