Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπάιντεν: Η ημέρα της ορκωμοσίας δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη

Μια ημέρα ορκωμοσίας που δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη στην Ουάσινγκτον: σε μια έρημη πρωτεύουσα, την οποία θα χτενίζει ο στρατός, ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν και θα γίνουν την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ώστε να μην διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο με την επιδημία COVID-19.

Έτσι κι αλλιώς θα μεταπείθονταν από την τεράστια ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε μια οχυρωμένη πρωτεύουσα σημαδεμένη από τη φονική επίθεση της 6ης Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου.

Ο άλλος μεγάλος απών των τελετών θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος, θα έχει εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον, σπάζοντας την παράδοση μιας ειρηνικής και πολιτισμένης μεταβίβασης της εξουσίας.

Η Εθνοφρουρά στους δρόμους

Έπειτα από αυτή τη «στάση», όπως την αποκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν, εναντίον του Κογκρέσου, του ναού της αμερικανικής δημοκρατίας, η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα έχει μεταμορφωθεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο.

Περισσότερα από 20.000 μέλη της εθνοφρουράς περιπολούν ένοπλα. Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία, όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο, ή για να αποκλείσουν ολόκληρους (οδικούς) άξονες.

Για τους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ, το κέντρο της πόλης μοιάζει με την πράσινη ζώνη της Βαγδάτης.

Το “National Mall”, η τεράστια εσπλανάδα που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο, θα είναι κλειστό για το κοινό. Είναι εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώνονται παραδοσιακά για να χαιρετήσουν τον νέο πρόεδρό τους.

Ένα «πεδίο λαβάρων» με σχεδόν 200.000 σημαίες θα εκπροσωπήσει τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να έλθουν.

Η αμερικανική αστυνομία πολλαπλασίασε τις προειδοποιήσεις και δήλωσε πως οι απειλές για νέες ένοπλες επιθέσεις εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων είναι αληθινές. Θα είναι σε πλήρη επιφυλακή καθόλη τη διάρκεια αυτής της ιστορικής ημέρας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει