Ενημέρωση με ένα κλικ

Σ. Μπεκατώρου: Οι αποκαλύψεις της άνοιξαν το δρόμο για να μάθουμε πολλά

Ένα ντόμινο αποκαλύψεων περί σεξουαλικής κακοποίησης αθλητριών ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Σοφίας Μπεκατώρου, πως είχε βιαστεί από παράγοντα της Ομοσπονδίας σε νεαρή ηλικία.

Μιλώντας στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα “Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για την κακοποίηση που βίωσε σε νεαρή ηλικία.

Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί”, ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου.

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου”.

Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά. Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών. Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο. Ο μόνος, στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής”, τόνιχε χαρακτηριστικά η Ολυμπιονίκης.

Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησα από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου”, κατέληξε η κ. Μπεκατώρου.

Έπειτα από όσα δήλωσε η χρυσή μας Ολυμπιονίκης για την περιπέτειά της, ξέσπασε ένα κύμα υποστήριξής της και ένα μπαράζ αποκαλύψεων και από άλλες αθλήτριες για τα όσα σκοτεινά συμβαίνουν στον αθλητισμό.

Χάρη στη “χρυσή” Ολυμπιονίκη, άνοιξαν… στόματα και βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά και άλλες αθλήτριες, αποκαλύπτοντας ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση. Δυστυχώς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες τις επόμενες ημέρες.

Ραμπέα Ιατρίδου, Νίκη Μπακογιάννη, Μαρίνα Ψυχογιού και Μάνια Μπικόφ ήταν αυτές που ακολουθήσανε το παράδειγμα της Μπεκατώρου και συγκλόνισαν με τις αποκαλύψεις τους.

Μετά από 40 χρόνια στην ιστιοπλοϊα οι αδικίες εκ μέρους του συστήματος τόσο σε μένα όσο και σε συναθλητές μου είναι αναρίθμητες και αυτό είναι πολύ λιγότερο τραυματικό από άλλα που έχουν συμβεί” τόνισε η Μ. Ψυχογιού, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως “η κάθεμιά και ο καθένας, γιατί μπορεί να συμβεί και σε αγόρι κάτι αντίστοιχο, διαχειρίζεται συγκεκριμένες υποθέσεις με τον πιο ανώδυνο τρόπο για τον ίδιο και τους αγαπημένους του”.

Επίσης η αθλήτρια ζήτησε πλέον την ύπαρξη ενός συστήματος διαφορετικού στο οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάχρηση εξουσίας, ένα σύστημα αξιοκρατικό, με διαφάνεια, αδιάβλητο που δεν θα υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους συμπεριφορές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει, ενώ παράλληλα εξήγησε πως οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται στις ίδιες θέσεις επί σειρά ετών, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αδιαφάνεια.

Η τοποθέτηση Κακλαμανάκη

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμάνης, τόνισε ότι η Σοφία Μπεκατώρου δεν ήταν η μόνη, ενώ αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως αν κάποιος ψάξει τα πάντα στην Ομοσπονδία θα βρει πολλά περισσότερα, περισσότερα κι απ’ όσα γνωρίζουν οι αθλητές.

Ο ίδιος γνώριζε για τον βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου εδώ και περίπου ένα χρόνο. Του το είχε εκμυστηριευτεί η Ολυμπιονίκης λίγο μετά την παρέμβασή του στην Βουλή για το αθλητικό νομοσχέδιο Νοέμβριος του 2019.

Κάλεσε τους αθλητές να είναι ενωμένοι απέναντι στην βία που ασκείται, και εξαπέλυσε και πάλι κατηγορίες κατά της ομοσπονδίας για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας.

Το δημόσιο ευχαριστώ της Μπεκατώρου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέσα από ανάρτησή της, η Σοφία Μπεκατώρου ευχαρίστησε τον κόσμο για την στήριξη που της έχει δείξει τις ημέρες αυτές.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραιτήσεις στην Ομοσπονδία

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, άνοιξε τον… Ασκό του Αιόλου για παραιτήσεις στην Ομοσπονδία.

Την αρχή έκανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ τη “σκυτάλη” πήρε ο Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του διότι “οι συνθήκες δεν τον εκφράζουν”. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες παραιτήσεις.

Η… εμετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Αμέσως μετά τις καταγγελίες της αθλήτριας, η ΕΙΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ή ανεπίσημη καταγγελία από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, την οποία παροτρύνει να κάνει συγκεκριμένη την καταγγελία της προκειμένου «να πράξει τα δέοντα, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας αναφέρει τα εξής: “Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα”.

Στον εισαγγελέα την Τετάρτη

Την Τετάρτη το πρωί καλείται να καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου για τις σοβαρές καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησής της και οι οποίες προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Η Εισαγγελία της Αθήνας παρά την δεδομένη παραγραφή της αποτρόπαιης πράξης διέταξε έρευνα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της κοινωνικής απαξίας, προσδοκώντας να ανοίξουν και άλλα στόματα και να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά βίας και ταπείνωσης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει