Ενημέρωση με ένα κλικ

Χρονιά μεγάλων αλλαγών για τον ασφαλιστικό κλάδο

Χρονιά ανακατατάξεων θα αποτελέσει το 2021 για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος υπό την πίεση που δημιουργούν οι διεθνείς συγκυρίες και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων.

Μετά τη συμφωνία πώλησης της AXA Ασφαλιστικής στην Generali και την παράλληλη 20ετή συμφωνία με την Alpha Bank για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, το ενδιαφέρον τις προσεχείς εβδομάδες στρέφεται στη διαπραγμάτευση της Εθνικής Τράπεζας με το CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το τίμημα

Παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση των δύο πλευρών να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια διαπραγμάτευση που κινείται στην κόψη του ξυραφιού με αιχμή το προσφερόμενο τίμημα.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την πώληση της εταιρείας στην τιμή με βάση την οποία την έχει αποτιμήσει στα βιβλία της, δηλαδή τα 440 εκατ. ευρώ για το 80% (το 100% έχει αποτιμηθεί στα 550 εκατ. ευρώ) και παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες, η συμφωνία δεν προεξοφλείται.

Αγκάθι εμφανίζεται να είναι οι στόχοι για τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου και κυρίως οι αιρέσεις σε περίπτωση που οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν, δηλαδή η επιστροφή κεφαλαίου που σύμφωνα με πληροφορίες οδηγεί σε μείωση της παρούσας αξίας του προσφερόμενου τιμήματος κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Στη δυσκολία της συναλλαγής αποδίδεται και η προεργασία που υπάρχει σε παράλληλο επίπεδο για την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο με δημόσια εγγραφή για τη διάθεση του 51% της εταιρείας. Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπονείται το τελευταίο διάστημα με εντατικούς ρυθμούς και επιστρατεύεται σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το CVC.

Από την πλευρά του το αμερικανικό private equity δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, η δυστοκία σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο τίμημα συνδέεται με το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, που συγκεντρώνει υψηλούς κινδύνους από αποταμιευτικά προγράμματα με εγγυημένο επιτόκιο άνω του 3% σε μια περίοδο κατά την οποία η επίτευξη αποδόσεων αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του κλάδου.

Ανάλογο προβληματισμό δημιουργούν και τα συμβόλαια υγείας ισόβιας διάρκειας, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία και τα οποία συσσωρεύουν σημαντικές ζημίες, που αποδυναμώνουν την αποτίμηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του 9μήνου του 2020 τα συνολικά ασφάλιστρα της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθαν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ (740 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2019) και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 53,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει