Ενημέρωση με ένα κλικ

Οικονομία: Αυτά είναι τα 5 νέα μέτρα στήριξης

Τη νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή πληρωμής των μεταχρονολογημένων επιταγών που κανονικά θα έπρεπε να καλυφθούν μέσα στον Ιανουάριο καταθέτει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Επίσης, δημοσιεύεται το πλαίσιο για το «κούρεμα» των ενοικίων ή και την πλήρη απαλλαγή καταβολής τους, ενώ «κλειδώνει» η ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερες από 400.000 αιτήσεις.

Με έναν νέο εγγυοδοτικό μηχανισμό, αλλά και ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ενώ παρουσιάζεται ο κατάλογος των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά θα ανασταλούν για τουλάχιστον 2-3 μήνες.

Με τα ρολά των καταστημάτων κατεβασμένα και με χιλιάδες επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει ακόμη ούτε ένα ευρώ μέσα στο 2021, επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να καλυφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ενοίκια για τον μήνα Ιανουάριο πρέπει να πληρωθούν, αλλά το τοπίο σχετικά με το ποιος δικαιούται πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, ποιος μπορεί να κουρέψει το ενοίκιο και ποιος πρέπει να το καταβάλει ολόκληρο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, εκπνέει η περίοδος αναστολής που δόθηκε στην πρώτη καραντίνα, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να έρχονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής της δόσης. Και όσο θα προχωράμε προς το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα, τόσο πιο κοντά θα έρχεται η υποχρέωση πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου, οι οποίες είναι πολλές και μεγάλες: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων, ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει