Ενημέρωση με ένα κλικ

Έρχονται αλλαγές στην πλατφόρμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Αλλαγές έρχονται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ -Αυτονομώ

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, μετά την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ακολουθούν στις 13 Ιανουαρίου η Δυτική Μακεδονία, στις 15 Ιανουαρίου η κεντρική Μακεδονία, στις 20 Ιανουαρίου η Θεσσαλία ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης των πολυκατοικιών.

Έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποκάλυψε το Δείτε εδώ στο ecopress τις 10 αλλαγές στα νέα προγράμματα “Εξοικονομώ Αυτονομώ” προδιαγράφει τις αλλαγές στις νέες προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν εφέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές τα νέα προγράμματα πέρα από την επίτευξη του μέγιστου στόχου εξοικονόμησης ενέργειας θα στοχεύουν και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτωχές με την οικονομική υποστήριξη οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση του κύκλου των δυνητικά ωφελούμενων από τα προγράμματα καθώς και η απλοποίηση της πιστοποίησης των παρεμβάσεων, η ενίσχυση της εγχώριας κατασκευαστικής και μεταποιητικής δραστηριότητας και η πιο ενεργός εμπλοκή των τραπεζών στην συγχρηματοδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να αυξηθεί ο συντελεστής μόχλευσης των διαθέσιμων κονδυλίων.

Με στόχους τη μέγιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ήδη εκπονείται από το ΥΠΕΝ και θα τεθεί σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Πενίας. Παράλληλα συστήνεται Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ), ώστε να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αποσκοπώντας στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι κύρια πηγή χρηματοδότησης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι δράσεις για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει