Ενημέρωση με ένα κλικ

Εργασιακά: Έρχονται αλλαγές σε ωράρια, υπερωρίες και κατώτατο μισθό

Τους στόχους και τις προθέσεις στο μέτωπο των εργασιακών, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και έχουν προαναγγελθεί σκοπεύει να εστιάσει η κυβέρνηση, αφού πλέον θα δοκιμαστούν όλα στην πράξη και τώρα φθάνει η ώρα των οριστικών αποφάσεων.

Τι περιμένουμε να αλλάξει σε κατώτατο μισθό, ωράρια και υπερωρίες:

1.Το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου θα αρχίσει η διαδικασία του διαλόγου με τις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις για να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Το τελευταίο 15ήμερο του Ιουλίου, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 650 ευρώ και έως τώρα έχουν προηγηθεί διαδοχικές αναβολές στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του. Δεδομένων των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία και της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά σχετικά με τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των μισθών, ήδη από τις αρχές του έτους «τρέχει» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες που οδηγεί σε αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών 8 ευρώ τον μήνα για όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και φθάνουν τα 23 ευρώ για μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

  1. Οι αλλαγές στον τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας αποτελούν ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με βάση τον σχεδιασμό.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών και την αύξηση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών. Το νέο μοντέλο διευθέτησης του χρόνου εργασίας έρχεται με πιλότο τους σχετικούς προηγούμενους νόμους.

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας. Αλλαγές προβλέπεται ότι θα υπάρξουν και στο πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο και 90 ώρες το έτος προκειμένου για εργαζομένους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα προστεθούν επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα με αυτές για τις οποίες ήδη επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή, ενώ θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να αξιώνει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία αλλά να μισθοδοτείται, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν.

Τα ανωτέρο ειναι προτεραιότητες που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης έθεσε κατά την παραλαβή των ηνίων του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία σκοπός της κυβέρνησης είναι “να βοηθήσει την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις”.

Και αυτό προκειμένου η ελληνική οικονομία “να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά, των εργαζομένων και ακόμα πιο πολύ των ανέργων”. Μάλιστα σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στο εργασιακό, ο νέος υπουργός τόνισε πως θα προωθηθούν “ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνουν πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση αυτής”.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχε παρουσιάσει ο προκάτοχος του κ. Χατζηδάκη, κ. Γιάννης Βρούτσης, προβλεπόταν πως θα οριστεί ως προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η “απογραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο”.

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει