Ενημέρωση με ένα κλικ

Λοιμωξιολόγοι: Τι λένε για σχολεία – λιανεμπόριο

Ανοίγουν αύριο 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Όμως, παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή από όλους, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής γενετικής του Παν. Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης “τα σχολεία, είναι από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες που έχουμε, ειδικά αν μετρήσει κάποιος το κόστος που έχει η παραμονή των παιδιών πάνω από δύο μήνες στο σπίτι, νομίζω ότι ήταν απόλυτα σωστή η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν και οι επόμενες βαθμίδες, θεωρώ ότι είναι μικρό το ρίσκο. Διότι νομίζω ότι αυτό θα ανοίξει την κοινωνία.”

Μιλώντας στo ΣΚΑΪ, ο κύριος Δερμιτζάκης μάλιστα, είπε θα μπορούσαν σύντομα να ανοίξουν και τα καταστήματα, αλλά με ραντεβού.

“Να σκεφτούμε τι θα κάνουμε στην καθημερινότητα. Θα έλεγα να κάνουμε ένα πλάνο για να ανοίξουμε τις δραστηριότητες. Εγώ λέω να ανοίξουν τα καταστήματα με ραντεβού, με το μήνυμα SMS. Αν δούμε ότι και τα Θεοφάνεια δεν έχουν μεγάλο κόστος, θα τα άνοιγα αμέσως μετά… Η κινητικότητα αυξάνει τα κρούσματα. Αλλά η κινητικότητα υπάρχει… Μια κοινωνία έχει πιο οργανωμένη λειτουργία και καλύτερο τρόπο να κρατήσει”.

Νωρίς για Γυμνάσια και λιανεμπόριο

Από την άλλη πλευρά, ο ομότιμος καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου, που “θα αργήσει 1-2 εβδομάδες ακόμη να απελευθερωθεί”.

Στόχος είναι το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. “Όλη η φροντίδα είναι να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτιμώντας ότι «δεν θα φτάσουμε ξανά τα 3.000 κρούσματα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια ύψη πάλι γιατί αν ξαναφτάσουμε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το σύστημα δεν σηκώνει ξανά τόσο μεγάλη πίεση γιατί είναι ήδη τραυματισμένο”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει