Ενημέρωση με ένα κλικ

ΗΠΑ: Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ματ Πότινγκερ παραιτήθηκε, ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος των αξιωματούχων που αποχωρούν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μετά τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Ο Πότινγκερ, κορυφαίος αξιωματούχος στην εξέλιξη της πολιτικής του Τραμπ αναφορικά με την Κίνα, παραιτήθηκε χθες το απόγευμα ως απάντηση στην αντίδραση του προέδρου στο πλήθος των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Το Bloomberg μετέδωσε πρώτο την παραίτηση του Πότινγκερ.

Ο προϊστάμενος του Πότινγκερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Συνεχίζει να παραμένει μια ισχυρή ομάδα Εθνικής Ασφάλειας στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Άμυνας, Οικονομικών, στις υπηρεσίες πληροφοριών και το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα αυτή διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν ξένες απειλές προς τις ΗΠΑ πριν από την επικείμενη διακυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Η ομάδα αυτή συντονίζεται με την αρμόδια ομάδα του Μπάιντεν για τη μεταβίβαση της εξουσίας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Δεν υπήρχε άμεσο σχόλιο για το θέμα αυτό από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Ο’Μπράιαν ζήτησε από τον Πότινγκερ να παραμείνει στη θέση του και μετά την ημέρα των εκλογών προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση στη νέα ομάδα του Μπάιντεν. «Ο Πότινγκερ ολοκλήρωσε τα καθήκοντα αυτά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

Κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν «ολοένα και πιο απομονωμένο» άνθρωπο και είπε ότι οι «αξιωματούχοι Εθνικής Ασφάλειας που είναι πιστοί στον όρκο τους στο Σύνταγμα θα παρακολουθούν έως την ημέρα της Ορκωμοσίας και τότε θα μεταβιβάσουν την εξουσία στον νομίμως εκλεγέντα νέο πρόεδρο».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει