Ενημέρωση με ένα κλικ

Tα διαφορετικά Θεοφάνια: Χωρίς ρίψη σταυρού και με την επιτήρηση της ΕΛΑΣ

Διαφορετικά καλούμαστε να γιορτάσουμε φέτος και τα Θεοφάνια, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι πιστοί θα πάνε στους ναούς τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και θα φύγουν παίρνοντας ένα μπουκαλάκι με αγιασμό.

Δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα πάει ο ίδιος για Αγιασμό των Υδάτων αλλά θα στείλει έναν ιερέα χωρίς προηγούμενη δημόσια γνωστοποίηση.

Θυμίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων μιας εβδομάδας, κλειστές θα παρέμεναν οι εκκλησίες. Ωστόσο αυτό έφερε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της εκκλησίας.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

-Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών

-Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

-Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

-Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.

Πώς τα βρήκαν κυβέρνηση – Εκκλησία

Στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δε θα στείλει τα ΜΑΤ στις εκκλησίες, ωστόσο καθιστά τους ιεράρχες υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων.

Από την άλλη, το σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει, ήπια αστυνόμευση των ιερών και των μητροπολιτικών ναών, ενώ το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς η υπερμετάδοση του ιού στην περιοχή εκτιμάται πως προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να πείσει τους ιεράρχες ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουσή μαζί τους είναι ότι η απόφαση για το σκληρό lockdown υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μην υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπορέσουν έτσι ν’ ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα κανονικά τα σχολεία, τα οποία εξακολουθούν ν’ αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει