Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα 3+1 μηνύματα του Ανασχηματισμού

Τον τελευταίο ανασχηματισμό με διορθωτικές κινήσεις πριν τις εκλογές υλοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας ακέραιο τον βασικό κορμό της Κυβέρνησης του.

Ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε θέσεις υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών, σε μία εμφανή προσπάθεια ικανοποίησης, αλλά και συγκερασμού συμφερόντων και απαιτήσεων σημαντικών προσώπων που κινούν τα νήματα στον κομματικό μηχανισμό.

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Τα 3+1 μηνύματα του Ανασχηματισμού

Πρώτο μήνυμα η απομάκρυνση του Στέλιου Πέτσα, τέως κυβερνητικού εκπροσώπου από την Κυβέρνηση και την αντικατάστασή του από τον ιδιαίτερα δημοφιλή στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού Χρήστου Ταραντίλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή αυτή θέλει να προσδώσει νέο κύρος και να “διορθώσει” όσες παραφωνίες είχαν ακουστεί έπειτα και από την ομολογουμένως υπερπροβολή και κούραση που μπορεί να είχε η συγκεκριμένη θέση κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεύτερο μήνυμα, η απομάκρυνση από το υπουργείο Εργασίας του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν αρχίσει να διαρρέουν δεν συγκέντρωνε θετικά σχόλια τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με  το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Η αντικατάσταση του από τον Κ.Χατζηδάκη που έρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται όπως τονίζουν στο Arthro.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές να οδηγήσει σε “σφίξιμο λουριών” και μένει στη πράξη να αποδειχθεί εάν ο κ.Χατζηδάκης θα φτιάξει τα πράγματα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Ερωτηματικό αποτελεί εάν η επιλογή για Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο είναι κάτι που ικανοποιεί τον Γιάννη Βρούτση, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα “πολιτικό μούδιασμα” το οποίο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια.

Τρίτο μήνυμα και άκρως σημαντικό, η παραμονή των υπουργών και υφυπουργών της Κυβέρνησης στα ιδιαίτερα σημαντικά υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, εκεί όπου Ν.Παναγιωτόπουλος, Α.Στεφανής, Μ.Χρυσοχοϊδης και Ν.  Ν.Οικονόμου παρέμειναν αμετακίνητοι.

Κύκλοι από το Μαξίμου κάνουν λόγο για πίστωση χρόνου και θετική εικόνα σχετικά με τα πεπραγμένα σε ελληνοτουρκικά και τήρηση δημόσιας τάξης και ασφάλειας κατά τους τελευταίους δύσκολους μήνες.

Τέταρτο μήνυμα, η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Τάκη Θεωδορικάκο να μετακινείται και τη θέση του να αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης σε μια προσπάθεια συγκερασμού συμφερόντων τόσο κομματικής φύσεως, όσο και πολιτικού σχεδιασμού. Για το συγκεκριμένο θα έχουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για “οδηγίες” τόσο από τη βάση όσο και από σύμβουλο του Πρωθυπουργού που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην απόφαση!

 

*Ο Γιάννης Νάκος είναι δημοσιογράφος, Πολιτικός Επιστήμονας με Μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας. Τα τελευταία έτη εργάζεται ως δημοσιογράφος με θητεία σε μεγάλα site και εφημερίδες της χώρας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει