Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε δεινή θέση επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Μέλη της κυβέρνησης, σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, δηλώνουν ότι, η απόφαση του Πρωθυπουργού για την «καραντίνα», ελήφθη ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα.
Σαφές, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς,  με την πολιτική, αυτή επιλογή.
Στόχος συνεπώς, υποτίθεται πως είναι να σωθεί ό,τι σώζεται, από τον τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ, της χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Ο τζίρος όμως αυτός, δημιουργείται κατά βάση, από τον 13ο μισθό, δηλαδή, από το δώρο Χριστουγέννων, που καταβάλλεται στους εργαζόμενους, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, κάθε έτους.
Τι έκανε όμως, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει, έστω  μέρος, του τζίρου αυτού των 3,5 δις;
1.Καταρχήν όρισε ότι, το ως άνω επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020, θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Δηλαδή το δώρο, δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου, αλλά για όσο διάστημα αυτός τελεί σε αναστολή, αυτό θα υπολογίζεται, επί του επιδόματος των 534 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Για παράδειγμα, εφόσον εργαζόμενος που πληρώνεται, με 1.200 ευρώ, τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, από τον Μάιο του 2020, μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1200 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων, θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή μειωμένο δώρο, κατά 55,5%!
2.Η κυβέρνηση δηλώνει ότι, θα ακολουθήσει την «πεπατημένη», που ακολούθησε και στην καταβολή του επιδόματος, του δώρου Πάσχα. Δηλαδή ο εργοδότης, προσοχή ο «κλειστός» εργοδότης(!), θα καταβάλλει το σύνολο του δώρου και μετά, το κράτος θα δώσει την αναλογία για το διάστημα της αναστολής, σε ύστερο  απροσδιόριστο χρόνο. Η κυβέρνηση λοιπόν ζητά από τις επιχειρήσεις, που είναι κλειστές και σφόδρα πληττόμενες, να πληρώσουν ένα ολόκληρο μισθό σε συνθήκες πανδημίας, διαφορετικά θα ακολουθήσουν μαζικές ποινικές διώξεις-όπως προβλέπει ο νόμος- κατά εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν το λες και στήριξη στη μεσαία τάξη…
3.Ακομα χειρότερα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα λάβουν το επίδομα με αρκετούς μήνες καθυστέρηση. Ενώ η προθεσμία για την καταβολή του επιδόματος Πάσχα, από πλευράς των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους, ήταν στις 30 Ιουνίου, χιλιάδες επιχειρήσεις, έλαβαν την κρατική συμμετοχή …μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με σχεδόν, τρίμηνη καθυστέρηση!
4.Ενώ η κυβέρνηση αύξησε την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Νοέμβριο, από τα 534 ευρώ, υποτίθεται  στα 800 ευρώ, η αναλογία της κρατικής ενίσχυσης  θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται επί των 534 ευρώ!
5.Είναι γνωστό τι θα ακολουθήσει. Όπως συμβαίνει ήδη, οι εργοδότες, θα είναι αδύνατο να καταβάλλουν ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων και θα χρησιμοποιήσουν τις γνωστές πρακτικές(συνοδεία στα ΑΤΜ, «μπράβοι», απειλές και εκβιασμοί) ώστε το δώρο να μην καταβληθεί.
Και  κάπως έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί κατά τα άλλα, να σώσει το τζίρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει