Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναστολή πληρωμής δανείων λόγω Covid-19

Γράφει η Χριστίνα Γλυκού

Της Χριστίνας Γλυκού*

Ζώντας τις τελευταίες εβδομάδες πρωτόγνωρες και ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής να είναι ήδη ορατές (κλειστές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σε αναστολή, τεράστια πτώση τζίρου, κλειστά γραφεία και καταστήματα), πολλοί δανειολήπτες έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους καθώς εκτός από το φόβο προσβολής από το νέο ιό, αγωνιούν για το πως θα καταφέρουν να παραμείνουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις και να μην απωλέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία..

Για την αντιμετώπιση και αυτού του φαινομένου λίγες μέρες πριν – στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 αυτής στην παράγραφο 2 – προβλέπεται ότι δανειολήπτες στα πλαίσια του Νόμου 3869/10 (Νόμος Κατσέλη), 4605/19 (Πλατφόρμα Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας) και 4469/17 (Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων), εφόσον πλήττονται αποδεδειγμένα από την πανδημία (δημοσιευμένοι ΚΑΔ ΠΝΠ 11.3.2020 και ΠΝΠ 20.3.2020 καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν) και έχουν ενήμερα δανειακά προϊόντα, δικαιούνται 3μηνης αναστολής της μηνιαίας δόσης χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισής τους και χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες μη καταβολής..

Εν συνεχεία, στο άρθρο 7 της ίδιας ΠΝΠ προβλέπεται ότι τα απαιτούμενα στοιχεία εξατομίκευσης πχ ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, AΦΜ θα διαβιβάζονται στα τραπεζικά ιδρύματα, εφόσον δεν προέβη ηλεκτρονικά το υποκείμενο των δεδομένων σε δήλωση εναντίωσης διαβίβασης των στοιχείων του .

Για όσους δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω αποφάσεις τονίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 της εν λόγω ΠΝΠ ότι μπορούν να κάνουν αίτηση και να ζητήσουν από το πιστωτικό ίδρυμα την τρίμηνη αναστολή, η οποία θα τους χορηγηθεί εφόσον αυτή γίνει δεκτή.

Στην πράξη, ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με δελτία τύπου, τα οποία έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους, έχουν ανακοινώσει μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Μάλιστα και προκειμένου να μην αναβιώσουν φαινόμενα (όπως αυτά της προηγούμενης εβδομάδας) με τεράστιες ουρές έξω από τα πιστωτικά ιδρύματα (που αποτέλεσαν και κίνδυνο διασποράς του ιού) μπορούν οι αιτήσεις να υποβληθούν τηλεφωνικά (καλούν το τραπεζικό ίδρυμα ή τους καλεί και δίνουν τη συναίνεση τους), μέσω email και σε κάποια πιστωτικά ιδρύματα και μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων .

Μάλιστα σε ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι θα στηρίξουν όσους δανειολήπτες πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τον covid-19.

Σε κάθε περίπτωση το ανωτέρω μέτρο τρίμηνης αναστολής είναι θετικό για τη στήριξη χιλιάδων ενήμερων δανειοληπτών που – ενώ βίωσαν μέσα σε μια δεκαετία και την πρωτοφανή οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και τώρα δοκιμάζονται λόγω του κορωνοϊού -, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα και συνδυαστικά θα πρέπει – λόγω των πρωτοφανών συνθηκών – τόσο να παραταθεί το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, όσο και να δημιουργηθούν νέα τραπεζικά προϊόντα ρυθμίσεων, τα οποία θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.. Για να μην κινδυνεύσει κανένας την επόμενη μέρα να χάσει το ακίνητό του και να μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο ..

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η επόμενη μέρα θα φανερώσει τις οικονομικές συνέπειες σε όλους τους τομείς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και υγιείς για να μπορέσουμε (όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει) να χτίσουμε ό,τι γκρεμίστηκε.. Μαζί..

 

Η Χριστίνα Γλυκού είναι δικηγόρος*

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει