Ενημέρωση με ένα κλικ

Πως αντιμετωπίζει την πανδημία η Κυβέρνηση

Γράφει η Ζωή Ράπτη

Η κυβέρνηση μας κινήθηκε με τόλμη και διορατικότητα, αυξάνοντας τις 565 ΜΕΘ που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 910.

Της Ζωής Ράπτη*

Είναι σπάνιες οι φορές που η απλή παράθεση κυβερνητικών έργων για μια και μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει χώρα δεν μπορεί να χωρέσει σε δημοσίευμα. Ο άγραφος νόμος της μετριότητας και της αδράνειας θέλει τα κυβερνητικά έργα να είναι λίγα και τα λόγια πολλά.

Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σπάει αυτό το στερεότυπο. Στην αντιμετώπιση της κρίσης και την πρόληψη των χειροτέρων ενδεχομένων η Ελλάδα πρωτοπόρησε. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής «οι αριθμοί λένε την αλήθεια». Η Ολλανδία, με πληθυσμό 17 εκατομμύρια, με ταυτόχρονη εκδήλωση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα, έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνωμένους ασθενείς. Δυστυχώς οι θάνατοι εκεί έχουν ξεπεράσει τους 700. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Βέλγιο, μια χώρα με ίδιο πληθυσμό με την πατρίδα μας, παρουσιάζει 10 φορές περισσότερα κρούσματα, τα νοσοκομεία ήδη αγγίζουν τα όρια τους.

Όλοι θυμούνται πόσο γρήγορα στη χώρα μας, πριν από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ελήφθησαν οι αποφάσεις για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, για το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων εστίασης και πόσο άμεσα ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης των πολίτων με το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι».

Η κυβέρνηση μας κινήθηκε με τόλμη και διορατικότητα, αυξάνοντας τις 565 ΜΕΘ που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 910. Ενέταξε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στη δύναμη του ΕΣΥ, ενίσχυσε την προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού και αξιοποίησε τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα ώστε να αποφορτιστεί η πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς. Άλλωστε, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της Κυβέρνησης υπήρξε η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 2000 προλήψεις που είχε θέσει ως αρχικό στόχο.

Περαιτέρω, τέθηκαν σε λειτουργία 500 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ αναλαμβάνουν τη διενέργεια λήψης δειγμάτων βιολογικού υλικού και την παροχή νοσηλευτικής βοήθειας κατ’ οίκον σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Στον τομέα της οικονομίας, μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οτι δήθεν «η Ελλάδα δίνει ψίχουλα», για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις ανακοινώσεις του επιτρόπου οικονομικών κ. Paolo Gentiloni, τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling καθώς και του πρόεδρου του Eurogroup κ. Mario Centeno, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος όρος δημοσιονομικών μέτρων για τις χώρες της ευρωζώνης (ως ποσοστό ΑΕΠ) στο τελευταίο eurogroup ήταν 2% και σήμερα προσεγγίζει το 3%, την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα τα οποία ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ της.

Πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας, όπου διεκόπη η οικονομική δραστηριότητα αναβάλλονται οι πληρωμές οφειλών φορολογικών, εισφορών και δόσεων με ένα εκτεταμένο ορίζοντα αποπληρωμής. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν με 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το νέο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, μέχρι τις 10 Απριλίου θα καταβληθεί παροχή ηθικής αναγνώρισης για 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας , ενώ το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1.700.000 μισθωτούς και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Περαιτέρω, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται η έκπτωση ενοικίου για τον Απρίλιο και στις πληγείσες επιχειρήσεις, που δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, αλλά πλήττονται από την κρίση, καθώς και στους εργαζόμενούς τους των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας.

Τέλος, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα πλέον και στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία καθώς η ελληνική οικονομία θα χρηματοδοτείται ευκολότερα και κατ’ επέκταση θα ενισχύεται η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Αποδεικνύεται κάθε μέρα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση που αποδίδει στα δύσκολα και για να διαφυλάξουμε ό,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Με υπευθυνότητα και πειθαρχία, σύντομα η περιπέτεια της πανδημίας θα περάσει. Κι εκείνη η στιγμή πρέπει να μας βρει όλους υγιείς για να ανταμώσουμε πάλι!

*η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας 

 

Διαβάστε και άλλες απόψεις στο Arthro.gr 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει