Ενημέρωση με ένα κλικ

Κτηματομεσίτης: Ο «πρέσβης» των επενδύσεων σε επαγγελματική καραντίνα

Γράφει ο Θεμιστοκλής Μπάκας

Κτηματομεσίτης: Ο «πρέσβης» των επενδύσεων σε επαγγελματική καραντίνα και μετά τον κορoνοϊο

Ο εκάστοτε νόμιμος κτηματομεσίτης ή/και κτηματομεσιτική εταιρεία, όταν επικοινωνεί με αλλοδαπούς επενδυτές, αποτελεί τον «πρέσβη» επενδύσεων για την ελληνική οικονομία.

Μη ξεχνάμε ότι ο κλάδος της κτηματαγοράς, αποτελεί έναν κλάδο επαγγελματιών που διαφημίζουν τη χώρα μας , προβάλλοντας τόσο τις επενδυτικές ευκαιρίες όσο και τις φυσικές ομορφιές όταν πρόκειται για τουριστικές ή/και επενδύσεις σε εξοχικές κατοικίες.

Πρόσφατο και πολυδιαφημισμένο παράδειγμα, αποτελεί το πρόγραμμα golden visa. Σχεδόν όλοι οι κτηματομεσίτες, επένδυσαν δικά τους χρήματα, επένδυσαν πολλές ώρες εργασίας και κόπο για να μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Τα
αποτελέσματα των τελευταίων ετών, αποδεικνύουν έμπρακτα τη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και στο υπερπλεόνασμα.

Σημαντικός, για να μην πω, καταλυτικός παράγοντας στην αύξηση & ανατίμηση των αξιών (42,6 % η μεσοσταθμική μείωση των αξιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το -60% στα χρόνια της κρίσης ) της ελληνική περιουσίας – του Έλληνα ιδιοκτήτη τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε και η σκληρή δουλειά με ιδιωτικούς πόρους του εκάστοτε κτηματομεσίτη με στόχο την προσέλκυση και τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.

Ολόκληρες περιοχές στη χώρα μας, έχουν αλλάξει ριζικά, έχουν αυξηθεί οι αξίες τους λόγω των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, μετά από την υπόδειξη ή/και την παρότρυνση – μελέτη επαγγελματιών κτηματομεσιτών.

Παράλληλα, ο κτηματομεσιτικός κλάδος, έχει σταθεί πολλές φορές αρωγός της ορθής ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, πολλά στοιχεία, πολλές εκτιμήσεις αξιών που χρησιμοποιούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων για την καταγραφή των αξιών που χρησιμοποιούνται στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, προέρχονται από κατά τόπους επαγγελματίες κτηματομεσίτες που γνωρίζουν τις πραγματικές αξίες, τις πραγματικές τιμές της εκάστοτε αγοραπωλησίας και όχι τις ζητούμενες τιμές πώλησης ή/ και ενοικίασης μέσω δημοσιευμένων αγγελιών που πολλές φορές οδηγούν σε στρεβλώσεις.

Είναι άδικο εν μέσω πολέμου με τον αόρατο «εχθρό», όπως χαρακτήρισε τον κορoνοϊό ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης – κρατικής ενίσχυσης οι επαγγελματίες κτηματομεσίτες και ταυτόχρονα, να μην εμπίπτουν και οι εργαζόμενοι αυτών.

Μάλλον διαφεύγει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι ο κτηματομεσίτης, δεν δουλεύει από το γραφείο, δεν δουλεύει από το σπίτι, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία όπως πολλά άλλα επαγγέλματα, αλλά, δουλεύει καθημερινά στο δρόμο, είναι ο επαγγελματίας που θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υποψήφιους αγοραστές ή/και μισθωτές που θα τους υποδείξει το εκάστοτε ακίνητο με φυσική παρουσία.

Είναι ο επαγγελματίας, που για να αποκτήσει εμπόρευμα ( ακίνητα προς ανάθεση ) , θα πρέπει να επισκεφτεί τους ιδιοκτήτες των ακινήτων κατ΄ ιδίαν, δεν βρίσκεται μπροστά από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και αναμένει να διεκπεραιώσει την εκάστοτε παραγγελία ή να παραγγείλει
εμπόρευμα για την επιχείρησή του.

Ενώ, εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών γραφείων, των Δικαστηρίων και την υπολειτουργία των Δ.Ο.Υ, των Δήμων και όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών ανά την επικράτεια.

Έχει αναλογιστεί κανείς, πως είναι δυνατόν ο επαγγελματίας που έχει άμεση συνεργασία με τους άνωθεν οργανισμούς για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε κτηματομεσιτικής πράξης, πως θα εργαστεί;

Άρα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο επαγγελματίας που βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου του στο δρόμο, υποχρεούται να κλειστεί στο σπίτι του όπως όλοι οι πολίτες της χώρας μας με στόχο τη δημόσια υγεία, να μην μπορεί να εργαστεί, αλλά, να πληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις του ( ενοίκια, εργαζόμενους) και ταυτόχρονα, να μην αναγνωρίζουμε ότι πλήττεται επαγγελματικά και ηθικά.

Είναι σημαντικό αυτές τις ώρες που η χώρα μας και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αόρατο «εχθρό», να μην υπάρχουν διαξιφισμοί στα αυτονόητα, αλλά μέτρα προστασίας όλων των πολιτών που θα αποτελέσουν ασπίδα και κίνητρα για την
επιστροφή στη κανονικότητα.

Η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει, θα πρέπει την επόμενη ημέρα όλοι οι πολίτες της να είναι ενεργοί.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει