Ενημέρωση με ένα κλικ

Μην ψάχνουμε για… κοροϊδα-ιούς

Γράφει ο Βασίλης Τσεκούρας*

Ο δημοσιογράγος Βασίλης Τσεκούρας

Μόνο στο καρναβάλι της Πάτρας εκτιμάται – με πρόχειρους υπολογισμούς – ότι μπορεί να χαθούν έσοδα 90 εκατ. €.

Όταν μια «φωτιά» είναι σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις ζημιές. Αυτό συμβαίνει και με τον κορονοϊό. Όσο εξαπλώνεται, τόσο περισσότερο θα επηρεάζει την οικονομία.

Όσο και να προσπαθούν διεθνείς οίκοι και οικονομολόγοι να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις, κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη.

Οι οικονομικές επιπτώσεις φτάνουν (μέχρι στιγμής) τα 4 τρις ευρώ (σχεδόν 12 φορές το ελληνικό χρέος) στα χρηματιστήρια. Αυτά τα κεφάλαια, όμως, αργά ή γρήγορα θα ανακτηθούν, με κάποιο τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε, υπάρχουν τα χρηματιστήρια.

Μια πρώτη εκτίμηση της Oxford Economics κάνει λόγο για μια επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία της τάξεως του 1 τρις €, από τη χαμένη παραγωγή σε κλειστά εργοστάσια, από χαμένες εργατοώρες, από την πτώση της κατανάλωσης, αλλά και τη μείωση του τουρισμού.

Πως όμως, μεταφράζονται όλα αυτά για τη δική μας γειτονιά;

Τουρισμός

Το μεγάλο πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα, ακούει στο όνομα «βαριά βιομηχανία», δηλαδή, τον τουρισμό. Το… καλό της υπόθεσης είναι ότι ο τουρισμός στη χώρα μας χτυπάει «κόκκινο» στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Πέρυσι στην Ελλάδα ήρθαν 200.000 κινέζοι τουρίστες. Φέτος, εκτιμάται ότι θα έρθουν 250.000. Πρόκειται για τουρίστες, που αφήνουν χρήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν κατατάσσονται δηλαδή, στους τουρίστες με… μισοάδειο πορτοφόλι.

Με έναν τουρισμό να συνεισφέρει άμεσα στην ελληνική οικονομία 21,6 δις € και έμμεσα 48 δις €, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, αν αρχίσουν οι ακυρώσεις τουριστών.

Πλήγμα και το… καρναβάλι

Όσο και να φαντάζει… απίστευτο, οικονομικό πλήγμα θα δεχθούν οι τοπικές κοινωνίες (και τα έσοδα του κράτους) από την ακύρωση όλων των καρναβαλιών στη χώρα.

Χρήματα που υπολόγιζαν να εισπράξουν πολλές επιχειρήσεις, με σκοπό να πληρώσουν φόρους, δόσεις, ενοίκια, υπαλλήλους κτλ. Ίσως, αυτό να είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, χωρίς να σημαίνει ότι η απόφαση ήταν λάθος. Η δημόσια υγεία προέχει της οικονομίας.

Μόνο στο καρναβάλι της Πάτρας (που υπολογίσει ότι θα επισκέπτονταν 600.000 άτομα) εκτιμάται – με πρόχειρους υπολογισμούς – ότι μπορεί να χαθούν έσοδα 90 εκατ. €. Κι αυτό, γιατί ξενοδοχεία θα μείνουν άδεια, εστιατόρια, καφέ – μπαρ και καταστήματα δεν θα δουλέψουν, ενώ θα μείνουν… στο ράφι και πολλές εκατοντάδες στολές.

Οι μόνοι που φαίνεται να κερδίζουν, είναι τα σούπερ μάρκετ (που ξεπουλάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς), τα φαρμακεία (είναι ανάρπαστες οι μάσκες και τα αντισηπτικά), αλλά και όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν «κλίμα» για δέκα «κλικ» παραπάνω ή για μια μονάδα έξτρα τηλεθέασης…

*Ο Βασίλης Τσεκούρας είναι παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων και οικονομικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ».

 

Διαβάστε και άλλες απόψεις στο arthro.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει