Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίκληση στην αυθεντία, αποποίηση ευθύνης

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κόλλια

H Κωνσταντίνα Κόλλια, διευθύντρια επικοινωνίας της ΟΝΝΕΔ

Όπως για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση, έτσι και για κάθε παραθυράκι στο νόμο υπάρχει μια δικαστική απόφαση που μπορείς να την ερμηνεύσεις όπως θες για να καλύψεις τα νώτα σου.

Και δεν θα υπήρχε τίποτα μεμπτό σε αυτό ίσως εκτός από ένα θεμελιώδες πρόβλημα που ανακύπτει ιδίως σε περιπτώσεις προσώπων της δημόσιας σφαίρας. Όταν αναζητάς την ερμηνεία του νόμου που σε βολεύει, όταν ψάχνεις παραθυράκι, δεν ζητάς την προστασία του νόμου- παλεύεις να του ξεφύγεις.

Με αυτή την εξυπνακίστικη τακτική, προσπάθησε στη Βουλή και ο Γιάνης Βαρουφάκης, να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα καταθέτοντας ένα στικάκι με τις -παρανόμως- ηχογραφημένες συνομιλίες του Eurogroup εν καιρώ θητείας του ως Υπουργού Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά, ελλείψει επιχειρημάτων ή προτάσεων που να μπορούν έμπρακτα να συμβάλουν στην συζήτηση, χωρίς να διστάσει να αφήσει αιχμές και για τη διαπραγματευτική τακτική του πάλαι ποτέ συνοδοιπόρου του Αλέξη Τσίπρα, ο Γραμματέας του Μέρα 25 παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής τις συνομιλίες που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια του Eurogroup λέγοντας πως είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων να γνωρίζουν τι γινόταν τότε, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τασούλα να αποφασίσει για την τύχη τους.

Η άρνηση του προέδρου της Βουλής ήταν ένα ηχηρό μήνυμα, που αφορούσε κάτι περισσότερο από την λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, αλλά την επαναφορά στην κανονικότητα και την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Ο νόμος και οι θεσμοί δεν είναι αντικείμενο χρήσης στα χέρια κάθε πολιτικού που θέλει να αποτινάξει από πάνω του παλιές «αμαρτίες» ή να κεφαλαιοποιήσει τη θέση του με πρόσκαιρη δημοσιότητα.

Ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει κάτι πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στα έδρανα της Βουλής, για να ξύνει παλιές πληγές, αλλά για να εξιλεωθεί για εκείνες που άνοιξε και στις οποίες οφείλεται το επί τέσσερα χρόνια αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Όσο ο τότε Υπουργός Οικονομικών περνούσε τον καιρό του ηχογραφώντας το Eurogroup αντί να συμμετέχει εν τοις πράγμασι σε αυτό, οι νέοι της χώρας έφευγαν στο εξωτερικό για να δουλέψουν και να σπουδάσουν, οι επαγγελματίες έβλεπαν τους φόρους να καταρρακώνουν το εισόδημά τους, οι συνταξιούχοι έχαναν όλα αυτά για τα οποία πάλευαν σε όλη τους τη ζωή.

Η πολιτική φέρει το κόστος των επιλογών και την βαρύτητα της ευθύνης.

Απόλυτης, δεσμευτικής, προσωπικής ευθύνης.

Αντί λοιπόν ο Γιάνης Βαρουφάκης να ψάχνει παραθυράκια στο νόμο, ίσως είναι η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του, στη δεύτερη ευκαιρία του μέσα στο κοινοβούλιο, επανορθώνοντας έτσι τους καταστροφικούς και τακτικίστικους χειρισμούς του.

Η Κωνσταντίνα Κόλλια είναι δικηγόρος και Διευθύντρια Γραφείου Τύπου ΟΝΝΕΔ

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει