Ενημέρωση με ένα κλικ

Κατάθεση ψυχής από την Μαίρη Συνατσάκη – “13 χρόνια ψυχοθεραπείας σε 42 λεπτά” (VIDEO)

Η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε ανοιχτά για την ιστορία της με την ψυχοθεραπεία σε ένα βίντεο 42 λεπτών στο κανάλι της στο YouTube.

Η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε ανοιχτά για την ιστορία της με την ψυχοθεραπεία σε ένα βίντεο 42 λεπτών στο κανάλι της στο YouTube. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει σχέση με την ψυχοθεραπεία μέσα από το βίντεο και την ιστορία της Μαίρης μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκείνοι οι άνθρωποι που στρέφονται στο πλευρό κάποιου ειδικού. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, μαζί με την Μαίρη να απενοχοποιήσουμε την ψυχοθεραπεία και να αρχίσουμε να ζητάμε βοήθεια, γιατί δεν είναι ντροπή!

 

«Βαρέθηκα και κουράστηκα να υπάρχει όλο αυτό το ταμπού γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας»

«Ο λόγος που φρικάρω λίγο για το σημερινό video είναι ο λόγος που έχω πάντα δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν κάνω αυτά τα video. Είναι τα υπόλοιπα media», είπε η Μαίρη Συνατσάκη από την αρχή του video με τίτλο «13 χρόνια ψυχοθεραπείας σε 42 λεπτά» και είναι απολύτως λογικό. Έκανε κατάθεση ψυχής αλλά όχι μόνο αυτό. Απενοχοποίησε την ψυχοθεραπεία και το να ζητάμε βοήθεια. Μίλησε για τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκε να επισκεφθεί ψυχοθεραπευτή, για όσα βίωσε και έμαθε μέσα από την διαδικασία αυτή, ενώ παράλληλα μοιράστηκε τις δικές της συμβουλές.

«Όμως επειδή κάνω πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία, κι επειδή ο λόγος που ξεκίνησα στη δεύτερη φάση την ψυχοθεραπεία μου ήταν ότι με ενδιέφερε πάρα πολύ το τι θα πουν οι άλλοι και το έχω δουλέψει αυτό την τελευταία διετία, και δεν με νοιάζει τόσο πια το τι θα πουν οι άλλοι, θα πω κάποια πράγματα εδώ σήμερα. Βαρέθηκα και κουράστηκα να υπάρχει όλο αυτό το ταμπού γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας»

Στη συνέχεια του βίντεο μοιράστηκε την εμπειρία της και τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκε να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. H πρώτη φορά που επισκέφθηκε ψυχοθεραπευτή ήταν στα 18 της χρόνια εξαιτίας των κρίσεων πανικού που της εκδηλώθηκαν.

«Το άγχος ήταν πάντα εκεί, είχα κάποιες ενδείξεις γι’ αυτό και σε άλλα κομμάτια. Κάποια στιγμή στα 18 έσκασε το θέμα και ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού. Όμως η σχέση μου με τις διατροφικές διαταραχές, τις διαταραχές λήψης τροφής ξεκίνησε νωρίτερα, γύρω στα 12 στην προεφηβεία. Ήταν ένα κομμάτι που κρατούσα πολύ κρυφό από τους δικούς μου ανθρώπους και δεν υπήρχε περίπτωση να πάω ψυχοθεραπεία γι’ αυτό γιατί πρώτα θα έπρεπε κάπου να το πω. Ήταν καλή αφορμή για μένα να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο με τις κρίσεις πανικού και με οδήγησε ο φόβος σε αυτό, είπα “δεν μπορώ να ζω με αυτό”»,

«Είδατε πόσο συχνά έχω αναφέρει τα “μην το πω”, “μην με πουν τρελή”, “μην με πω εγώ τρελή”. Αυτά έχουν να κάνουν με το στίγμα της ψυχικής υγείας, και ουσιαστικά εγώ δεν πρέπει να τα έχω γιατί μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ορθάνοιχτο σε αυτά τα ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά γεννιόμαστε σε κοινωνίες που μας μεταφέρουν τα δικά τους θέματα, κι έτσι δυσκολευόμουν», τόνισε η Μαίρη Συνατσάκη.

 

 

«Αυτό που πρέπει να τσεκάρετε μέσα σας είναι πώς νιώθετε»

Από τις κρίσεις πανικού, τις διατροφικές διαταραχές μέχρι και τις τάσεις αυτοκαταστροφής, η Μαίρη πέρασε στο κομμάτι των συμβουλών για όποιον σκέφτεται αλλά διστάζει να επισκεφτεί κάποιον ειδικό και να ξεκινήσει θεραπεία.

«Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος στη θεραπεία του είναι πολύ διαφορετικός από τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος άλλος. Μην μετράτε τον χρόνο σαν κάτι που θα σας πιέσει για να δείτε τη βελτίωση που χρειάζεστε. Αυτό που πρέπει να τσεκάρετε μέσα σας είναι πώς νιώθετε μέσα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας».

«Μην ακυρώνετε συνεδρίες», ήταν η δεύτερη συμβουλή που μοιράστηκε η Μάιρη Συνατσάκη, ενώ ένα ακόμα συμπέρασμα ήταν πώς οι συνεδρίες στις οποίες ένιωθε ότι δεν είχε τίποτα να πει, ήταν οι πιο ουσιαστικές. «Το τέταρτο που κατάλαβα είναι ότι όσο πιο γρήγορα απεμπλακείς από την προσπάθειά σου να σε συμπαθήσει ο θεραπευτής σου, και να κάνεις μία “παραστασούλα” καλού θεραπευόμενου, τόσο πιο γρήγορα θα μπεις στα ουσιαστικά θέματα που σε απασχολούν», σημείωσε.

«Να μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας και να μην αγχωθείτε αν κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας σας έχετε κάποια πισωγυρίσματα. Να φέρνετε στην ψυχοθεραπεία σας όσο μπορείτε περισσότερο και τα δυσάρεστα συναισθήματα απέναντι στον ίδιο τον θεραπευτή σας. Εγώ 10 χρόνια πήγαινα τον τελευταίο χρόνο κατάφερα να της πω ότι όταν μου λέτε “Τελείωσε ο χρόνος μας” πληγώνομαι. Και έπρεπε να το πω η ρημάδα γιατί είχε να κάνει με άλλα θέματα που είχα», είπε χαρακτηριστικά.

Σίγουρα η ψυχοθεραπεία θέλει χρόνο και κόπο, αλλά η δουλειά που κάνεις μέσα σου είναι πολύ σημαντική. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι, χρειάζεται μόνο να προσπαθείς και να εφαρμόζεις ό,τι μαθαίνεις στις θεραπείες σου και στην καθημερινότητά σου σιγά σιγά.

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέφερε στη συνέχεια ότι έχει ξεκινήσει πριν από 3 χρόνια έναν ακόμα κύκλο ψυχοθεραπείας στο ίδιο μοντέλο, με άνδρα ψυχοθεραπευτή και ο λόγος ήταν πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί μόνη της τα σχόλια των τρίτων. Επηρέαζαν πάντα την ψυχολογία της.

«Η δεύτερη φάση είναι καλύτερη από την πρώτη. Είμαι πολύ πιο μεγάλη και έχω και πολύ περισσότερη εμπειρία».

Το βίντεο της το έκλεισε με ένα ηχηρό μήνυμα: «Θα ήθελα να είμαστε όλοι πιο ευγενικοί ο ένας με τον άλλο γιατί το περίβλημά μας πολύ σπάνια μαρτυρά τι περνάμε μέσα μας. Από αυτή τη θέση, στην ηλικία που είμαι, χωρίς ντροπή πια για πολλά πράγματα, χωρίς ενοχές και χωρίς ταμπού, θέλω να σας πω αν κάτι σας μείνει από αυτό το βίντεο να είναι ότι προφανώς ο καθένας περνάει τις δικές του δυσκολίες, έχει τα δικά του τραύματα και τη δική του ιστορία με θέματα ψυχικής υγείας, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτερα, να φτιάξουμε τα πράγματα, να επιπλεύσουμε και να βρεθούμε στη στεριά. Και καλώς ή κακώς όλες αυτές οι δυσκολίες αν χρησιμοποιηθούμε από τον εγκέφαλό μας σαν εμπειρίες, είναι πλούτος».

 

Μαίρη, σε ευχαριστούμε για αυτό το βίντεο. Ήρθε η στιγμή να απενοχοποιήσουμε την ψυχοθεραπεία σαν κοινωνία γιατί είμαστε άνθρωποι που τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, σε άλλους σε μεγαλύτερο και σε άλλους σε μικρότερο βαθμό. Οι κρίσεις πανικού και το άγχος είναι πάντα δίπλα μας και μας συντροφεύουν, δυστυχώς. Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για ό,τι μας βαραίνει και δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με την Μαίρη.

Δες εδώ ολόκληρο το βίντεο της Μαίρης Συνατσάκη:

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει