Ενημέρωση με ένα κλικ

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Εκδηλώσεις σε όλη την Αττική

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η 3η Ιουνίου και δήμοι της Αττικής, εντός και εκτός λεκανοπεδίου, διαμορφώνονται ανάλογα προκειμένου να παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους στις σημερινές μετακινήσεις τους ή διοργανώνουν «ποδηλατάδες».

Στον Άγιο Δημήτριο, η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου διαμόρφωσε κατάλληλα μέρος του κεντρικού οδικού δικτύου της πόλης.

Συγκεκριμένα, η ειδική λωρίδα για ποδήλατα διαμορφώθηκε από την οδό Λουκή Ακρίτα στη λεωφόρο Αγίου Δημητρίου, ενώνεται με την ασφαλή πράσινη διαδρομή ήπιας κυκλοφορίας μέσω Αρχιμήδους και Μύρωνος, που εκτείνεται από την οδό Ευτέρπης (κτίριο ΟΤΕ) μέχρι την Κολοκοτρώνη (πλατεία Αγίου Δημητρίου), όπως επίσης και το τμήμα της οδού Καλλιφρονά, από Γράμμου έως Αγίου Δημητρίου.

Η ποδηλατική λωρίδα θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και έτσι οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν με ποδήλατα την τοπική αγορά, να κάνουν τις αγορές τους, να απολαύσουν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους, με ασφάλεια στους υπαίθριους χώρους και ταυτόχρονα να γυμναστούν ποδηλατώντας χωρίς φόβο στην ειδική λωρίδα, που διαθέτει ειδική σήμανση και προστατευτικά.

Λίγο πιο βόρεια, στον δήμο Ηλιούπολης, ο δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης διοργανώνει ειδικό γύρο 4 χιλιομέτρων με ποδήλατο. Έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη μελέτη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που διασχίζουν όλη την πόλη, μέσα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.

Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κανάρια και η εκκίνηση θα γίνει μισή ώρα αργότερα με κατεύθυνση τη λεωφόρο Μαρίνα Αντύπα προς το ΙΚΑ. Θα συνεχίσει στην Κοτζιά μέχρι την πλατεία 25ης Μαρτίου, στην Κυπρίων Ηρώων και αναστροφή για να προχωρήσει στην Ελευθερίου Βενιζέλου και να φτάσει κατά σειρά στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, να μπει στη λεωφόρο Ειρήνης και να καταλήξει στην πλατεία Φλέμινγκ.

Θα υπάρχουν εθελοντές για κάθε βοήθεια και επίβλεψη από τη Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με την Τροχαία, ενώ έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της δράσης.

Και εδώ ο δήμος δίνει έμφαση στην επίσκεψη της τοπικής αγοράς με ποδήλατα, αφού όπως αναφέρει, μπορεί ο πολίτης να κάνει τις δουλειές του και τα ψώνια του ή να πάει για καφέ, ποτό ή φαγητό και ταυτόχρονα να γυμναστεί, να συνηθίσει στους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας, να ελαττώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, να εξοικονομήσει καύσιμα, να προστατεύσει το περιβάλλον με τη μείωση εκπομπής ρύπων, αλλά και να προωθήσει την εναλλακτική μετακίνηση με το ποδήλατο.

Σε «ποδηλατο-βόλτα» καλεί τους δημότες και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος επίσης τους προτρέπει να αφήσουν σήμερα τα αυτοκίνητά τους ή τις μηχανές τους και να επιλέξουν το ποδήλατο για τη μετακίνησή τους, για τα ψώνια τους, αλλά και για μια βόλτα μέσα στις τρεις δημοτικές ενότητες του μεγάλου αττικού δήμου.

Μάλιστα προτείνει στους ποδηλάτες να ανεβάσουν φωτογραφίες στα social media με το hashtag #cycling_vvv και έτσι να λάβουν μέρος σε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό, με ένα ειδικό δώρο για τη φωτογραφία που θα αποσπάσει τα περισσότερα likes.

Τέλος, στον Ασπρόπυργο ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου μέσω του Οργανισμού Άθλησης και Φροντίδας Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας του δήμου, προσκαλεί τον κόσμο σε μια δράση κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου.

Βασικός στόχος είναι η ενημέρωση για τα οφέλη της χρήσης ποδηλάτου ως μέσο βιώσιμης κινητικότητας και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δημαρχείου. Εκεί έχει στηθεί ειδικό περίπτερο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και οι επισκέπτες θα λαμβάνουν όλη την κατάλληλη πληροφόρηση για την αξία της χρήσης ποδηλάτου ως μεταφορικό μέσο.

Ταυτόχρονα όμως θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να σχεδιάσουν ή να ζωγραφίσουν ένα ποδήλατο, συμπληρώνοντας τη φράση «Κάνω ποδήλατο γιατί…» κι έτσι θα μπουν σε κλήρωση ποδηλάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει