Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ φέρνουν κόκκινο συναγερμό σε πολλές περιοχές της χώρας
Σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία της Δευτέρας και της Τρίτης.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 09 Αυγούστου 2026, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά. Η επικίνδυνη εξέλιξη των καιρικών συνθηκών επιβάλλει άμεσα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. Στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τα Κύθηρα, τη δυτική Κρήτη, καθώς και στο Κεντρικό, Βορειοανατολικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, οι βόρειοι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται να αγγίξουν τοπικά τα 8, ακόμη και τα 9 μποφόρ. Οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν και την Τρίτη 11, καθώς και την Τετάρτη 12 Αυγούστου στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) την Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας, καθώς και την Κρήτη. Στον κατάλογο των περιοχών υψηλού κινδύνου προστίθενται η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και οι Κυκλάδες. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, συνιστώντας στους πολίτες να επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.