Προς το 2030: Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τον σχεδιασμό του νέου δημοσιονομικού πλαισίου
Εγκύκλιος για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό 2027-2030 – Τι αλλάζει για τους Δήμους και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει το έναυσμα για τον νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό (ΠΔΠ) 2027-2030, εκδίδοντας την εγκύκλιο που ορίζει τις διαδικασίες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό Εσόδων του 2027. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, βάσει του ν. 5217/2025.
Η νέα αυτή στρατηγική αντικαθιστά το παλαιότερο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει την αποτίμηση του 2025, τις εκτιμήσεις για το 2026, τον προϋπολογισμό του 2027, καθώς και τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τα έτη 2028, 2029 και 2030.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο σχεδιασμός είναι καθοριστικός, καθώς οι προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά επηρεάζουν άμεσα τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τις κρατικές επιχορηγήσεις και τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων καλούνται να ευθυγραμμιστούν με το νέο Σχέδιο Λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, που εισάγει οικονομική ταξινόμηση 5ου βαθμού ανάλυσης.
Η έμφαση πέφτει πλέον στην ποιότητα και την τεκμηρίωση. Οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να αιτιολογούν αναλυτικά τις εκτιμήσεις τους, υποβάλλοντας ειδικά έντυπα (Π1 και Π2). Μάλιστα, για προβλέψεις εσόδων άνω των 5 εκατ. ευρώ, επιβάλλεται μηνιαία κατανομή για τον καλύτερο έλεγχο των ταμειακών ροών.
Η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λήγει στις 28 Αυγούστου 2026. Η αυστηροποίηση των διαδικασιών υπογραμμίζει την επιδίωξη για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, γεγονός που θα καθορίσει το οικονομικό περιβάλλον για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης την επόμενη τετραετία.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο.