Ενημέρωση με ένα κλικ

Κλειστά μέχρι την Παρασκευή τα σφαγεία της Θεσσαλίας μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την προσεχή Παρασκευή τα σφαγεία της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα, σε Τρίκαλα και Ελασσόνα.

Παράλληλα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου.

«Κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών έχει εντοπιστεί στα Τρίκαλα και στην Ελασσόνα, ωστόσο είναι μόνο ζωονόσος δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, το μεν γάλα με παστερίωση σε θερμοκρασία λίγο υψηλότερη είναι απολύτως ασφαλές, το δε κρέας μετά από θερμική επεξεργασία χρησιμοποιείται μόνο για λουκάνικα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία» τόνισε στο Κανάλι Ένα 90.4 και τον Γιώργο Σαραντάκο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

«Το Σάββατο είχαμε επίσημο δηλωμένο κρούσμα από τη Ρουμανία, γιατί εισάγουμε κι όλας αρνιά και ίσως να ήρθε και από εκεί ο ιός, τονίζω ότι η πανώλη αφορά μόνο τα αιγοπρόβατα, κανένα άλλο ζώο δεν πλήττεται, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στη χώρα μας» συμπλήρωσε ο κ. Κέλλας.

Όσον αφορά την απόφαση του κλεισίματος των σφαγίων, σημείωσε ότι από σήμερα βρίσκονται στη Λάρισα 100 κτηνίατροι από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου γίνονται λήψεις δειγμάτων από όλα τα αιγοπρόβατα των εκτροφείων στις δύο ζώνες που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, υπογράμμισε δε πως απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση κοπαδιού εντός της Θεσσαλίας για αυτές τις ημέρες όπως και η σφαγή.

Τέλος για το τι προβλέπεται με τον εντοπισμό ενός κρούσματος, δήλωσε ότι όπως προβλέπει ο κανονισμός θα θανατωθεί όλο το κοπάδι και στη συνέχει θα γίνει ειδική ταφή σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ενώ υπογράμμισε πως οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν για τα ζώα που θα θανατωθούν.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει