Σταϊκούρας: Το οικονομικό σχέδιο για το 2021
«Η κυβέρνηση έχει όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προπαντός πίστη στην Ιστορία, στις δυνατότητες και στην προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της. Με αλληλεγγύη, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση, και συστράτευση, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι «είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών, πολλών σελίδων της Ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα».
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι «αναμφίβολα το 2020 ήταν ένα έτος δοκιμασίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι έτος οδυνηρό για την κοινωνία, και πολύ δύσκολο για την οικονομία. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα».
Οι προτεραιότητες για το 2021
#1 Η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, με μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους στην οικονομία. Όπως, είπε ο κ.Σταϊκούρας η κυβέρνηση θα είμαι κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί.
#2 Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Στόχος είναι η ισχυροποίηση της πατρίδας για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός.
#3 Η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης ενός – εγχώριας ιδιοκτησίας – ρεαλιστικού και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα διέπεται από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Σχέδιο σύγχρονο και εξωστρεφές, του οποίου η υλοποίηση θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή.
Σχέδιο με βασικούς άξονες:
- Τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Τον έλεγχο των δαπανών, μέσω της επισκόπησης αυτών.
- Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων στη δημόσια διοίκηση.
- Την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους.
- Την εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
- Τον περιορισμό αντικινήτρων και εμποδίων για επενδύσεις.
- Την επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η δια βίου μάθηση, η έρευνα και η καινοτομία.
- Τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης ανθρωπίνου κεφαλαίου, όπως πράττουμε με τα φορολογικά κίνητρα που πρόσφατα νομοθετήσαμε.
- Την ποιοτική αναβάθμιση τομέων της οικονομίας, όπως είναι, ενδεικτικά, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός.
- Τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, ισχυρού κράτους πρόνοιας.
#4 Η χρηματοδότηση τόσο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσο και του σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι βασικές προτεραιότητες αξιοποίησης των κονδυλίων εστιάζουν στη στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στις υλοποίηση πολύ-τροπικών υποδομών μεταφορών, στην δίκαιη μετάβαση στην απο-λιγνιτοποίηση, στην τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
«Αυτοί οι πόροι, μαζί με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά», τόνισε.