Brexit: Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις υπό την απειλή γαλλικού βέτο
Η Γαλλία απειλεί με βέτο σε μία εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν θα θεωρεί ικανοποιητική.
«Εάν υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα είναι καλή…θα εναντιωθούμε», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο δίκτυο Europe 1. Με βέτο; «Ναι. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο».
Η Γαλλία θα κάνει την δική της αποτίμηση του κειμένου τυχόν συμφωνίας. «Το οφείλουμε στους Γάλλους, το οφείλουμε στους αλιείς μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι υπαρκτός και «πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄ αυτό».
Η Γαλλία και οι χώρες που τη στηρίζουν “στο παρασκήνιο “΄ανησυχούν μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αποφύγει την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου άνευ συμφωνίας.
«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να διασφαλισθεί η μεταξύ μας ενότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία…Θα δούμε τις προσεχείς ώρες ή τις προσεχείς ημέρες όποια και αν είναι τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρώτα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πριν τα κράτη μέλη διαμορφώσουν άποψη «σε σχέση με αυτό που υπάρχει στο τραπέζι». «Δεν έχω την πρόθεση να προκαταλάβω», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.
Είναι πολύ σημαντικό, ότι θα πρέπει να βγει “λευκός καπνός” μεταξύ ΕΕ-Ην. Βασιλείου το λιγότερο πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου. Διαφορετικά τυχόν συμφωνία δεν θα είναι δυνατόν να επικυρωθεί εγκαίρως, πριν από την 31η Δεκεμβρίου, από τα εθνικά κοινοβούλια των 27.
Τα σημαντικά ζητήματα δίχως συμφωνία
Στο επίκεντρο των διαφορών είναι η μέχρι στιγμής αποτυχία ΕΕ- Ην. Βασιλείου στο να συμφωνήσουν για την εμπορική τους σχέση.
Δίχως συμφωνία από την 1η Ιανουαρίου, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέπονται από τον Παγόπό επιβολή δασμών, που θα έρθει να προστεθεί στο σοκ της επιδημίας του κορονοϊού.
Επιπροσθέτως, στο τραπέζι είναι η πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, οι όροι ισότιμου ανταγωνισμού και ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.