Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιός εξέθρεψε το τέρας;

Η καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής αποτελεί ορόσημο για τη δημοκρατία μας και ένα δυνατό «μάθημα» για τους επίδοξους, μελλοντικούς μιμητές του ναζιστικού μορφώματος.

Γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος 

Όσοι νόμιζαν ότι μπορούν να «παίξουν» με τη δημοκρατία, έκαναν λάθος. Όσοι υποτίμησαν τη δύναμή της και τη δυνατότητά της να προστατεύει τον εαυτό της, ήρθαν ενώπιον της Δικαιοσύνης της και εισέπραξαν την απάντηση.

Η επόμενη μέρα, είναι σίγουρα μια πιο φωτεινή μέρα, όμως δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Η προάσπιση της δημοκρατίας δεν κρίνεται σε μια «μάχη». Είναι «πόλεμος» διαρκείας απέναντι σε ο,τι εκτρέφει το τέρας του φασισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εθνολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την εποχή του «αντιμνημονίου» και η επικίνδυνα διχαστική ρητορική τους  ( «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν») αποτέλεσαν το «λίπασμα» για να «ανθίσουν»  τέτοια φαινόμενα, ερεθίζοντας τα κατώτερα ένστικτα μέρους της κοινωνίας.

Η έντονη και συνεχής αμφισβήτηση των νόμων που παράγονται με τον συνταγματικά προβλεπόμενο  τρόπο  χάριν μιας άλλης…  αυταπόδεικτης νομιμότητας, είχαν ως συνέπεια την απαξίωση των θεσμών και του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Η επικίνδυνη άποψη  ότι το κράτος δεν έχει το μονοπώλιο της βίας αλλά  και ότι η άσκηση της δικαιολογείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες για «να βρούνε το δίκιο τους», συνέβαλε στην «απενοχοποίηση» των τραμπουκισμών της Χρυσής Αυγής.

Η αντισυστημικότητα και η επικίνδυνη πεποίθηση ότι το δίκαιο μερικές φορές παράγεται μέσα από τις συγκρούσεις στο πεζοδρόμιο αλλά  και η προσπάθεια να «ντυθούν» με ιδεολογικό περιτύλιγμα οι πράξεις βίας, υπονόμευσαν και υπονομεύουν βαθιά το Κράτος Δικαίου.

Οι κρεμάλες που στήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος την εποχή των «αγανακτισμένων», στην ουσία ήταν θηλιά στο λαιμό της δημοκρατίας  ενώ την ίδια στιγμή το εμπόριο ελπίδας, η συνωμοσιολογία και η ακατάσχετη αρλουμπολογία, θόλωσαν το τοπίο και έκαναν τα όρια μεταξύ της «πάνω» και της «κάτω» πλατείας δυσδιάκριτα.

Δυστυχώς όλα εκείνα τα οποία αποτέλεσαν τη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη Χρυσή Αυγή, δεν φαίνεται να έχουν γίνει ακόμα μάθημα  στον ΣΥΡΙΖΑ, ο  οποίος μέσω του χυδαίου κυριακάτικου πρωτοσέλιδου της Αυγής επέλεξε για ακόμα μια φορά να «ξεπλύνει» τη Χρυσή Αυγή προσπαθώντας να την εξομοιώσει με όσους την οδήγησαν στη Δικαιοσύνη!

Ο,τι και να γράφει η Αυγή όμως, η ιστορία έχει ήδη γράψει: επί  κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά φυλακίστηκαν και επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη καταδικάστηκαν.

Όμως δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είναι νίκη της δημοκρατίας συνολικά. Νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των θεσμών της, τους οποίους και οφείλουμε να προστατεύουμε και όχι να υπονομεύουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει