Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Σε κρίσιμη καμπή ο περιορισμός της πανδημίας στην Ελλάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις μικρές ηλικίες (μέσος όρος τα 39 έτη) έχει κρούσει το καμπανάκι στους ειδικούς, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο να σημειώνει πως πλέον στην Ελλάδα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της διασποράς του ιού και πως πρέπει να υπάρξει ο περιορισμός πριν από το χειμώνα.

Για την ακρίβεια σημείωσε πως: “Να περιορίσουμε τη διασπορά τώρα, γιατί έρχεται η φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Αν με ρωτήστε τη γνώμη μου σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κατάσταση κρίσιμη”.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού, έφερε αύξηση βασικούς δείκτες, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και βελτίωση του Rt, με πτώση στο 0,72, από το 0,85. Δηλαδή έμεινε σταθερά κάτω από 1. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής με τον ιό κολλάει λιγότερα από ένα άτομα.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:

«Το Rt εκτιμάται σε 0,72, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση. Τα υψηλά διαστήματα εμπιστοσύνης οφείλονται στον σχετικά μικρό, μέχρι πρότινος, αριθμό ημερησίων κρουσμάτων και στην πολύ υψηλή ποσοστιαία μεταβλητότητα που επιφέρουν έστω και μικρές αυξομειώσεις στον απόλυτο αριθμό. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μια επαφή. Συνεπώς, οι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων, που εντοπίζονται σε κάποια clusters, υποδεικνύουν ότι η πορεία της επιδημίας επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Κατά συνέπεια, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.

Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει