Κορονοϊός: Οι περιοχές που μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα
Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του νέου κορονοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων καραντίνας.
Ευρώπη
Ισπανία: Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (βορειοανατολικά) διέταξε τη 12η Ιουλίου να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 200.000 κάτοικοι της Λέριδα και των γύρω κοινοτήτων, προκαλώντας με την απόφαση αυτή ένα μπραντ ντε φερ με την ισπανική δικαιοσύνη που έκρινε ότι η απόφαση «είναι αντίθετη στον νόμο».
Πορτογαλία: Στην περιοχή της Λισαβόνας, από την 1η Ιουλίου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 700.000 κάτοικοι καμιάς εικοσαριάς συνοικιών, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Βρετανία: Την 29η Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε την καραντίνα στην πόλη Λέστερ (κεντρική Αγγλία), κλείνοντας τα μη αναγκαία καταστήματα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.
Ασία
Ινδία: Στο κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα στα 125 εκατομμύρια των κατοίκων του από τις 16 Ιουλίου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στο νότο, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Μπανγκαλόρ και της περιφέρειάς της ξαναμπαίνουν σε καραντίνα από σήμερα για 10 ημέρες.
Φιλιππίνες: Έξι εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Αζερμπαϊτζάν: Αυστηρή καραντίνα από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου.
Ουζμπεκιστάν: Νέα καραντίνα από τις 10 Ιουλίου. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα των τροφίμων, θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.
Αμερική
ΗΠΑ: Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αργεντινή: Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Κολομβία: Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Γουιάνα: Στο γαλλικό αυτό έδαφος των 300.000 κατοίκων στη Νότια Αμερική έχουν τεθεί μέτρα καραντίνας σε ορισμένες συνοικίες και κοινότητες από τον Ιούνιο, ενώ εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αφρική
Αλγερία: Οι αρχές διέταξαν την 9η Ιουλίου την επαναφορά της καραντίνας σε δύο κοινότητες στα σύνορα με την Τυνησία, σε 10 κοινότητες στην Τιπαζά (βόρεια) και σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας Ουάργκλα (νότια). Τα μέτρα λαμβάνουν χώρα έπειτα από μια παρόμοια απόφαση που αφορά 18 κοινότητες του Σετίφ (ανατολικά).
Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.
Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου. Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου. Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.
Νότια Αφρική: Από χθες Δευτέρα, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.
Μέση Ανατολή:
Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.
Ωκεανία
Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έως σήμερα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.