Καλίν: «Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής»
Δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν
Σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων σε ξένα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλιν, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την Αγιά Σοφία.
Σε δηλώσεις του στο δίκτυο TRT, αλλά και στο βρετανικό BBC υποστήριξε:
«Όλοι θα έχουν πρόσβαση, Χριστιανοί, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, όλοι θα μπορούν να δουν τις εικόνες που θα εξακολουθήσουν να συντηρούνται».
Η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και της Καθολικής, με τον Πάπα Φραγκίσκο, να δηλώνει βαθιά οδύνη για την απόφαση της Τουρκίας.
Νωρίτερα, δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας υποστήριζε την χρήση νέων τεχνολογιών για την κάλυψη των αγιογραφιών την ώρα της λειτουργίας.
«Σε ό, τι αφορά στα επιχειρήματα ορισμένων πως η πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου θα καταστραφεί, αυτό απλώς δεν είναι σωστό», συνέχισε.
«Ως αναφορά την συζήτηση περί κοσμικού κράτους, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της συμβίωσης, υπάρχουν περισσότερες από 400 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές στην Τουρκία σήμερα».
All visitors will have access to the religious and cultural heritage of Hagia Sophia including icons and mosaics. Any claim to the contrary is simply false.
Also, there is consensus on opening of Hagia Sophia as a mosque as it is supported by opposition parties in Turkey. pic.twitter.com/6yPqO7wJnd
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) July 11, 2020
Η δημοσιογράφος του BBC, απηύθυνε ερώτηση προς τον Καλίν, σχετικά με τους λόγους μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, αφού η Πόλη διαθέτει δεκάδες μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.
«Δεν είναι θέμα αριθμού, πόσα τζαμιά έχεις στην Κωνσταντινούπολη ή αλλού. Έχει να κάνει με θρησκευτική, ιστορική σημασία. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής», απάντησε.
Την ίδια ερώτηση δέχθηκε και από το τουρκικό TRT απαντώντας:
«Η δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 και το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. Ακόμη και ο ίδιος ο Ατατούρκ περίμενε 11 χρόνια»
«Έκτοτε, αυτό ήταν ένα δύσκολο θέμα για την μουσουλμανική πλειοψηφία εδώ στην Τουρκία».
«Λειτούργησε σαν εκκλησία και στη συνέχεια ως τζαμί και μετά σαν μουσείο και πιθανότατα από όλες αυτές τις τρεις αυτές ταυτότητες της, η πιο κοντινή στην ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς είναι πως παραμένει ένας τόπος λατρείας».
«Δεν αποτρέπει κανέναν, μουσουλμάνο ή μη, πιστό ή μη, να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο, εκπληκτικό μέρος», δήλωσε ο Καλίν χαρακτηρίζοντας την Αγιά Σοφιά ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ωστόσο, ο οργανισμός τόνισε πως η αλλαγή στάτους του ναού θα αναγκάσει σε επανεξέταση της αποφάσεως τους.
«Είδαμε την ανακοίνωση της UNESCO, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πως η Αγιά Σοφιά θα χάσει το στάτους της, όταν γίνει τζαμί. Είναι αυτή μια διάκριση σε βάρος ενός τζαμιού;» υποστήριξε επί του θέματος ο Καλίν.
All is welcome to visit the Ayasofya Mosque to enjoy its splendor as a house of worship and historical cultural site. pic.twitter.com/9wvBVQhMLH
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) July 11, 2020
«Η Αγιά Σοφιά με όλες της τις ομορφιές, μωσαϊκά, αντικείμενα, εικόνες, θα είναι ανοιχτή για όλους».