Αποδοχή Χαφτάρ για Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση στην ειρήνευση
Η πλευρά Σάρατζ έχει δηλώσει πως δεσμεύεται από συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη
Σε αποδοχή της εκεχειρίας, την οποία προώθησε η Αίγυπτος, προχώρησε ο Χαλίφα Χαφτάρ, θέτοντας εκεχειρία σε έναν πόλεμο διαρκείας ενός έτους και άνω για την κατάληψη, της Λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολης.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε το Σάββατο σε τελετή στο Κάιρο στην οποία παραβρέθηκαν ο Χαφτάρ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, καθώς και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκουίλεχ Σάλεχ.
Η ειρηνευτική πρωτοβουλία, αποτελεί απόρροια ενός γύρου συναντήσεων στο Κάιρο, με τις δυνάμεις του Σάρατζ, ν’ανακαταλαμβάνουν τα υπόλοιπα προπύργια του Χάφταρ στη δυτική Λιβύη, νικώντας τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του (LNA).
Παρόλα αυτά το LNA εξακολουθεί να ελέγχει την ανατολή και το νότο της Λιβύης, μέρη πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, με τον Χαφτάρ να στηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, εδρεύουσα στην Τρίπολη, δεν κατέστησε άμεσα σαφές, το αν θα συμφωνήσει με την κατάπαυση του πυρός, για την οποία ο αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε πως θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Οι δυνάμεις της έφτασαν στα περίχωρα της κεντρικής παράκτιας πόλης Σύρτη το Σάββατο, δηλώνοντας ότι σκοπεύουν σε ανακατάληψη της βάσεως Γιουφρα του Χαφτάρ στην κεντρική Λιβύη.
Ωστόσο, η πλευρά Σάρατζ έχει δηλώσει πως δεσμεύεται από συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε μια θετική κίνηση, μια στρατηγικής σημασία βαλβίδα η οποία ελέγχει τη ροή του αγωγού που συνδέει την περιοχή με τα σημαντικότερα κοιτάσματα της Λιβύης, τη Σαράρα, άνοιξε ξανά την Παρασκευή. Ωστόσο, το πεδίο παραμένει κλειστό και δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά η άντληση.
Οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών είναι απίθανες έως την σταθεροποίηση των μπροστινών γραμμών του GNA και «αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο εάν υπάρχει ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για περαιτέρω πρόοδο, με τη μορφή αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο ή τα ΗΑΕ», σύμφωνα με τον Βόλφραμ Λάχερ, ειδικό στη Λιβύη για το γερμανικό think tank SWP.
Ο Χαφτάρ στο παρελθόν, έχει αντισταθεί σε προηγούμενες μακροχρόνιες εκεχειρίες, αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία τον Ιανουάριο σε συνάντηση διοργανωμένη από τη Ρωσία.
Ωστόσο η ήττα του στα δυτικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης υποστηριζόμενες από την Τουρκία τον εξανάγκασε σε αποδοχή της εκεχειρίας. Ο Σάλεχ είχε αντιταχθεί σε προσπάθεια του Χαφτάρ τον περασμένο μήνα για ανάληψη του απόλυτου ελέγχου, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο.
Η Αίγυπτος είχε μεσολαβήσει σε μεταξύ τους συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.
Η πρωτοβουλία του Σάλεχ προτείνει ένα μικρότερο προεδρικό συμβούλιο στην Τρίπολη το οποίο θα αντικαταστήσει το εκτεταμένης σύνθεσης, ενάντια στα θέλω του Φαγιέζ Σαράτζ. Ο Χαφτάρ δήλωσε την επιδίωξη του, για μια Λιβύη με όλα τα θεσμικά της όργανα ενωμένα.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, υποστηριζόμενες από περισσότερους από 1.000 Ρώσους μισθοφόρους, φάνηκαν έτοιμες να καταλάβουν την πρωτεύουσα πριν από την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση, η οποία τους ανέτρεψε κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Άραβες και Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία για έναν ενδεχόμενο διαχωρισμό της χώρας, με Τουρκική κυριαρχία στα Δυτικά και Ρωσική στα Ανατολικά, όπου οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Μόσχα έστειλε έναν στόλο μαχητών για να υποστηρίξει τους μισθοφόρους και το LNA.