Ενημέρωση με ένα κλικ

Έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για τον ΠΟΥ

Οι χρηματοδότες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Εντός των δηλώσεων του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ουδεμία αναφορά έκανε στην απείλη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την οποία διατύπωσε σε επιστολή του προς τον ΠΟΥ.

Ο ίδιος δήλωσε:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού», ενώ συνέχισε ευχαριστώντας «τα πολλά κράτη μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους» στη διήμερη ετήσια υπουργική συνέλευση του οργανισμού.

Χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία εγκρίθηκε με συναίνεση από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ, ζητώντας μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης, «συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, της απόδοσης ΠΟΥ».

«Θέλουμε λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Τέντρος.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατηγική ηγεσία για τον συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης»

Ο Ντόνταλντ Τράμπ αφού κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για φιλοκινεζική στάση, ανέστειλε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ σε αυτήν την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος επανήλθε δριμύτερος απειλώντας με οριστική διακοπή της χρηματοδότησης προς τον ΠΟΥ, εάν ο ΠΟΥ δεν προχωρήσει σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί επιζήμια για τον ΠΟΥ, με την Ουάσινγκτον ν’αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη, ενώ σε προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα τα οποία αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Η τρέχουσα περίοδος, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2021, συμπεριλαμβάνει την επικείμενη συμβολή των ΗΠΑ με 553 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες αποτελούν η Μεγάλη Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατομμύρια, η Γερμανία με 228,7 εκατομμύρια, καθώς και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει