Ενημέρωση με ένα κλικ

Σκουρλέτης: Αντιπεριβαλλοντική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση με την Βουλή κατ’ όνομα ανοιχτή

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του οποίου η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα, συνιστά μια αντιπεριβαλλοντική μεταρρύθμιση κι αποτελεί, ταυτόχρονα, το χειρότερο νομοσχέδιο για το περιβάλλον από το 1974 και έπειτα.

Κατέκρινε επίσης, την κατάθεσή του από την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία της περιορισμένης λειτουργίας της Βουλής.

Το χειρότερο νομοσχέδιο για το περιβάλλον από το 1974 και έπειτα

«Αύριο μπαίνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το οποίο είναι το χειρότερο, τουλάχιστον μετά το ’74, στη χώρα μας. Καταστρατηγεί τα πάντα, κάθε συνταγματική έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, νομοθεσίες. […] Ένα νομοσχέδιο που καταργεί τους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Ξέρετε το Φαράγγι της Σαμαριάς; Θα έχετε πάει, είναι πολύ όμορφο. Υπάρχει ένας φορέας προστασίας. Τον καταργεί. Μπορεί οποιοσδήποτε να χτίζει οπουδήποτε. Εισάγεται η λογική ότι δίκαιο είναι το συμφέρον του επενδυτή, χωρίς καμία περιβαλλοντική προστασία».

Ανοίγουν τα κομμωτήρια και η Βουλή παραμένει υπό περιορισμένη λειτουργία

«Συζητάμε από Δευτέρα να ανοίξουν τα κομμωτήρια, αλλά η ελληνική Βουλή δεν λειτουργεί. […] Η Βουλή αυτή τη στιγμή κατ’ όνομα είναι ανοιχτή, αλλά επί της ουσίας δεν λειτουργεί ο κοινοβουλευτικός διάλογος. Αύριο μπαίνει στις 11 το πρωί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική προστασία, εντός πολλών εισαγωγικών -αντιπεριβαλλοντική μεταρρύθμιση είναι αυτό που συμβαίνει- και ξέρετε πόσοι θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή; Δύο βουλευτές. Πως θα γίνει η ακρόαση φορέων; Ενώ τη Δευτέρα, επαναλαμβάνω, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια. Το βρίσκετε σωστό αυτό; Η Βουλή δεν πρέπει να ανοίξει»;

Θα ζητήσουμε περισσότερα στοιχεία για την αξιοποίηση του «μαξιλαριού»

«Μας προκαλεί εντύπωση, σήμερα, ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και πληροφορίες για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα του λεγόμενου μαξιλαριού. Ο    Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, προχθές στη Βουλή άθροισε ανόμοια ποσά και αυτά που επικαλέσθηκε για δήθεν διαθέσιμα το 2015, ήταν χρήματα που δεν κατείχε το ελληνικό Δημόσιο στα ταμεία του, δεν τα κατείχε η κυβέρνηση. Το να μιλάς για χρήματα που ενδεχομένως είχε το τάδε νοσοκομείο ή η τάδε Περιφέρεια ως αποθεματικά, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μιλάμε για ανόμοια πράγματα. […] Οφείλουμε να ζητήσουμε περισσότερα στοιχεία. Τα λεφτά αυτά δεν είναι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε δικά μου, ούτε δικά σας, Είναι του  ελληνικού λαού. Νομίζω ότι το καθήκον όλων μας αυτό επιβάλλει. Αναλυτικές εξηγήσεις».

 «Πανδημία αναθέσεων» υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτη. Γίνονται διαρκώς αναθέσεις. Υπάρχει μια «πανδημία αναθέσεων». […] Ακούσαμε για τις 700.000 για την απολύμανση των φυλακών με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που είχε ιδρυθεί δύο μέρες πριν. Υπήρξε το προηγούμενο μετά τα voucher, όπου αναγκάστηκε να ομολογήσει έμμεσα η κυβέρνηση ότι επρόκειτο περί σκανδάλου, γι’ αυτό και το απέσυραν. Αν ήταν όλα καλά δεν θα το απέσυρε. Έχουμε τα τελευταία, τη δεύτερη δόση των 9 εκατομμυρίων, που κι αυτά αδιαφανώς διανέμονται στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ  έχουν προηγηθεί αλλά 11 εκατ.. Και μαθαίνουμε ότι τον Μάιο θα κοπεί το 800άρι από κάποιους εργαζόμενους. Εγώ, λοιπόν, λέω: τα 20 εκατομμύρια για την επικοινωνία ποσό 800άρια είναι για ανθρώπους που ενδεχομένως δεν θα έχουν να φάνε το Μάιο; Είναι ερωτήματα εύλογα, αληθινά και χρήζουν μιας απάντησης. Μιας απάντησης, όμως, σε μια Βουλή που θα λειτουργεί».

Τα σχολεία γιατί πρέπει να ανοίξουν και να θέσουμε σε κίνδυνο ζωές;

«Στηρίξαμε την πρόταση της επιστημονικής κοινότητας, τα μέτρα περιορισμού. Ευτυχώς που έγινε κάτι τέτοιο, ως χώρα δεν είχαμε τα κρούσματα -παρουσιάζετε καθημερινά- που είχαν άλλες γειτονικές μας χώρες. Είχαμε ευτυχώς αυτή την προειδοποίηση. Το σύστημα υγείας μας δεν δοκιμάστηκε, κερδίσαμε χρόνο και το ερώτημα, τώρα που βγαίνουμε, είναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις. […] Πήγε καλά ο ελληνικός λαός, ο οποίος αυτοπειθάρχησε και η κυβέρνηση, που απεδέχθη τις εισηγήσεις των ειδικών. […] Αλλά, μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία και με ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχει τόσο μεγάλη εκπαιδευτική ανάγκη; Θεωρείται ότι τα παιδιά των μικρών τάξεων του δημοτικού μπορούν να πειθαρχήσουν στα απαιτούμενα μέτρα; Εγώ δεν το έχω δει πουθενά. Μήνα Μάιο στην Ελλάδα θυμάμαι μόνο μπουγελώματα να κάνουν οι μαθητές, δεν έκαναν κάτι άλλο. […] Όταν έχουμε κερδίσει ένα «στοίχημα» και χρόνο, δεν το ρισκάρουμε. […] Εικάζω ότι πάει να παρουσιαστεί μια επίπλαστη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα. Και το  καταλαβαίνω το ρίσκο όταν μιλάμε για τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος θέλει να κάνει μεροκάματα, οι επιχειρήσεις, όσες μπορέσουν, θέλουν να κάνουν εισπράξεις. Εκεί να το δούμε υπό όρους και προϋποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι έχουν και ένα μεγάλο μέσο όρο ηλικίας -από 55 έως 60 είναι οι περισσότεροι-  και τις οικογένειες των παιδιών. Για ποιο λόγο»;

Να πει ο πρωθυπουργός πόσες ΜΕΘ και πόσους γιατρούς θα έχουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο;

«Κερδίσαμε χρόνο. Ας εκμεταλλευτούμε αυτούς τους υπόλοιπους μήνες για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εγώ θέλω να ακούσω από τον πρωθυπουργό αύριο πόσες χιλιάδες ΜΕΘ θα υπάρχουν το Σεπτέμβριο, που θα έρθει το δεύτερο κύμα. Πόσοι, συγκεκριμένοι, διορισμοί και προσλήψεις γιατρών θα γίνουν και που. Σ’ αυτά θα υπάρξουν δεσμεύσεις; Ή θα υπάρχουν μόνο γλυκά λόγια και αναφορές και χειροκροτήματα; Την ίδια στιγμή που βλέπετε ότι δεν τους πληρώνουν τις υπερωρίες, γιατί υπάρχει πλαφόν υπερωριών ανά μήνα στους γιατρούς. Τους ήρωες που τους χειροκροτούμε και τους θαυμάζουμε, τους αρνούμαστε να τους πληρώσουμε τις υπερωρίες τώρα στην πανδημία».

Κίνηση αντιπερισπασμού η συζήτηση για τις αναρτήσεις Πολάκη και  Κυρίτση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Ο πολιτευτής μας από την Αχαΐα είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί. Δεν το έκανε, όμως, ούτε ο κ. Μπογδάνος, ούτε ο κ. Ψαριανός. Δεν θέλω να μπω σε μια λογική συμψηφισμών. Δεν το έκανε ο κ. Οικονόμου όταν το 2018 είχε πει για τον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να φύγε κλοτσηδόν από τη θέση του. Αφήστε αυτούς τους, θα έλεγα ανόητους, αντιπερισπασμούς και να μιλήσουμε για την υγεία. Να μιλήσουμε για το μεροκάματο, να μιλήσουμε για τις θέσεις εργασίας. Αυτά που απασχολούν τον κόσμο».

Το 2015 ξύναμε τον πάτο του βαρελιού για να δώσουμε μισθούς και συντάξεις

«Αυτός που γνωρίζει καλύτερα ποια ήταν η κατάσταση το 2015 είναι η κυβέρνηση του 2015, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σας διαβεβαιώνω ότι τα ταμεία ήταν εντελώς άδεια. Ξύναμε τον πάτο του βαρελιού για να μπορέσουμε να δώσουμε μισθούς, για να μπορέσουμε να δώσουμε συντάξεις. Ως υπουργός Εργασίας το πρώτο εξάμηνο έζησα πραγματικά πάρα πολλές δύσκολες ώρες για να μπορούμε να δίνουμε αδιαλείπτως τις συντάξεις. Είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση -η χώρα είχε να δανειστεί από τον Αύγουστο του ’14- να αφήσει εντελώς άδεια τα ταμεία, υπηρετώντας το τότε σχέδιό της, της αριστερής παρένθεσης. Αυτή είναι η αλήθεια».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com