Κολομβία: Άδεια μετακίνησης με βάση το φύλο!
Σε πανεθνική καραντίνα βρίσκεται η Κολομβία από τις 24 Μαρτίου για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μέχρι χθες, Πέμπτη (9/4) η χώρα είχε καταγράψει πάνω από 2.000 κρούσματα κορονοϊού και 55 θανάτους.
Στην πρωτεύουσα, την Μπογκοτά, η καραντίνα γίνεται ακόμη πιο αυστηρή από τις 13 Απριλίου, αφού οι γυναίκες θα μπορούν να βγουν για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα στις ζυγές ημέρες ενώ οι άνδρες στις μονές.
Όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της Μπογκοτά, Κλαούντια Λόπεζ, από τη Δευτέρα 13 Απριλίου, οι πολίτες θα μετακινούνται υποχρεωτικά με βάση το φύλο.
Όσοι δε συμμορφώνονται με τους περιορισμούς στην κινητικότητα το πρόστιμο θα ανέρχεται έως και 1 εκατομμύριο πέσος, δηλαδή 240 ευρώ.
«Εντός της ίδιας περιόδου που καθορίζεται στο άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος και για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων απόκτησης βασικών αναγκών, τροφίμων, ποτών, καθαρισμού, καθαρισμού και αγαθών για συνήθη κατανάλωση στον πληθυσμό και ταξιδιών σε τραπεζικούς, των φορέων πληρωμών και των συμβολαιογραφικών υπηρεσιών, θα πληρούται η ακόλουθη προϋπόθεση: οι μονές ημέρες μπορούν να κινητοποιήσουν αποκλειστικά το ανδρικό φύλο, ακόμη και ημέρες μπορούν να κινητοποιήσουν αποκλειστικά το γυναικείο φύλο », αναφέρεται στο διάταγμα 106 της 8ης Απριλίου 2020.
Παράλληλα, το έγγραφο αναφέρει ότι οι τρανσέξουαλ θα μπορούν να κυκλοφορούν σύμφωνα με τον προσανατολισμό τους στις ημέρες που καθορίζονται από το μέτρο.
Ο Σπύρος Μπαγκής, Έλληνας που διαμένει στην Κολομβία μίλησε αποκλειστικά στο Arthro.gr και όπως ανέφερε στις φτωχές περιοχές της Κολομβίας που δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια, ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι μεγάλος.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις φτωχές περιοχές που ο κόσμος δεν έχει λεφτά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης», λέει ο Σπύρος.
«Ο Ντούκε, Πρωθυπουργός της Κολομβίας, έχει επιβάλλει καραντίνα μέχρι τις 27 Απριλίου και μετά θέσει σε ισχύει την «cuarentena inteligente», δηλαδή την έξυπνη καραντίνα, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων», αναφέρει ο Σπύρος.
«Ωστόσο, η έννοια της «έξυπνης απομόνωσης» και η πιθανή εφαρμογή της στη χώρα είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει αμφιβολίες μεταξύ των πολιτών», καταλήγει ο Σπύρος.
Φωτογραφίες και Video: Arthro.gr